Mensenrechtentulp voor Pakistaanse organisatie Aahung

De Mensenrechtentulp 2013 is toegekend aan Aahung, een Pakistaanse organisatie die zich inzet voor de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van Pakistaanse jongeren en volwassenen. Morgen, 11 december, neemt de directeur van Aahung, mevrouw Sheena Hadi, de mensenrechtenprijs in ontvangst uit handen van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. 

Aahung maakt lesmateriaal dat jongeren en volwassenen helpt zelf keuzes te maken over hun seksualiteit en lichaam. Zij maakt hen bewust van de rechten die daarbij horen. Daarbij betrekt de organisatie verschillende partijen zoals ouders, leerkrachten, artsen en godsdienstwetenschappers. Zij stimuleert hen openlijk met elkaar te praten over moeilijke onderwerpen, zoals seksueel misbruik van kinderen en seksuele rechten in het huwelijk. Aahung ontwikkelt hiervoor interactief onderwijsmateriaal en zet daarbij onder meer sociale media in.

‘Met de Mensenrechtentulp willen we niet alleen terugkijken, maar juist naar de toekomst’, zegt minister Timmermans. ‘Hoe kunnen wij de winnaar steunen bij haar goede werk? Juist de positieve agenda van  Aahung, kan een verschil maken voor nog veel meer jonge mensen in Pakistan. Aahung is niet tegen dit of tegen dat: zij zijn voor mensen en voor hun rechten. Wij willen hen daarbij ondersteunen’.

In Pakistan is het werk van Aahung niet gemakkelijk of vanzelfsprekend. Wie werkt aan de bescherming en bevordering van seksuele en reproductieve rechten staat soms aan grote gevaren bloot. Pakistan is een cultureel en religieus divers land, waar conservatieve moslimgroeperingen de afgelopen decennia steeds meer invloed hebben gekregen. Aahung is met name actief in Karachi, een stad met veel politiek, sektarisch en terroristisch geweld. Desondanks blijft deze organisatie zich moedig inzetten voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in Pakistan.

Sheena Hadi, directeur van Aahung, de Pakistaanse organisatie waaraan de Mensenrechtentulp 2013 is toegekend

Sheena Hadi, directeur van Aahung, de Pakistaanse organisatie waaraan de Mensenrechtentulp 2013 is toegekend

Ambassades en internationale dag van de mensenrechten

Vandaag is het internationale dag van de mensenrechten. Precies 65 jaar geleden werd de Universele verklaring van de rechten van de mens aangenomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken besteedt daarom in Nederland en op ruim 40 ambassades speciale aandacht aan mensenrechten. Op onderstaande interactieve wereldkaart is te zien welke activiteiten zij organiseren. (Indien u Internet Explorer gebruikt is het kaartje alleen te zien vanaf Internet Explorer versie 9.)