Korte toespraak Rutte bij de herdenking van Nelson Mandela in de Eerste Kamer

Minister-president Rutte heeft een korte toespraak gehouden bij de herdenking van het overlijden van Nelson Mandela in de Eerste Kamer op 10 december 2013.

Mevrouw de voorzitter,

Sinds het overlijden van Nelson Mandela vorige week donderdag is de wereld in rouw gedompeld. Voor velen voelt het alsof zij een dierbare hebben verloren. Ook in ons land.

Mandela was een mens die andere mensen raakte. We herdenken vandaag een verbinder. Een man die in zijn persoon de hoop op een betere wereld verbeeldde. Iemand die met zijn strijd voor de gelijkheid en eenheid van alle Zuid-Afrikanen immens veel voor zijn land heeft betekend. Die met zijn boodschap van verzoening en vrijheid de wereld veroverde. En die met zijn ongekende charisma en zijn bescheiden en toegankelijke karakter de harten stal van iedereen die hem ontmoette.

'As I walked out the door toward the gate that would lead to my freedom, I knew if I didn't leave my bitterness and hatred behind, I'd still be in prison' zei hij over zijn vrijlating op 11 februari 1990. Het is de grootsheid van Mandela dat hij na 27 jaar van gevangenschap, van vernedering en van kleinering, een toon van verzoening aansloeg.

Hij die een groot deel van zijn leven gevangen zat, werd zo zelf het ultieme symbool van vrijheid en rechtvaardigheid. Mandela had een bijzondere relatie met Nederland. En Nederland had een bijzondere relatie met hem. Er zijn weinig landen waar zoveel straten, bruggen, pleinen en scholen naar Mandela zijn vernoemd.De beelden van de uitzinnige massa die Mandela kort na zijn vrijlating begroette op het Leidseplein bewijzen dat hij niet alleen een held was voor de Zuid-Afrikanen, maar ook voor de Nederlandse bevolking.

Stilstaan bij Mandela's overlijden, is ook stilstaan bij zijn boodschap van vrijheid en verzoening. Mandela's ideaal was een democratische en vrije wereld, waarin alle mensen in vrede samenleven en gelijke kansen hebben. Dat ideaal is nog niet bereikt.

Laat ons daarom het lange pad naar de vrijheid, dat Mandela gedurende zijn leven heeft belopen, samen verder afleggen. Zijn boodschap blijft voortleven, in de harten van de Zuid-Afrikanen en in de harten van 7 miljard wereldburgers. Wij gedenken Nelson Mandela met het diepste respect.