Kabinet brengt voor het eerst Nederlands Nationaal Actieplan Mensenrechten uit: het gaat goed, alertheid blijft geboden

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft vandaag namens het kabinet het eerste Nationaal Actieplan Mensenrechten uitgebracht. Nederland is hiermee een van de voorlopers binnen een internationale ontwikkeling: steeds meer landen publiceren een mensenrechtenplan. Het Actieplan biedt zowel Nederlandse als internationale belanghebbenden en toezichthouders een overzicht van wat Nederland doet aan de bevordering van de naleving van de mensenrechten in eigen land. Het benoemt een aantal aandachtspunten voor de komende periode.

Uit het plan blijkt dat Nederland er goed voor staat wat betreft de naleving en bevordering van mensenrechten, zeker internationaal bezien. Het belang van mensenrechten is onomstreden, zij maken onlosmakelijk deel uit van onze democratische rechtsstaat. Wel moet de Nederlandse hoge standaard van mensenrechtenbescherming steeds opnieuw worden waargemaakt: mensenrechtenbescherming vergt immers voortdurend onderhoud en verbetering.

Aandachtsgebieden

Aan bod komen onder andere de actualisering van artikel 13 Grondwet (het brief-, telefoon- en telegraafgeheim) en het opnemen van het recht op eerlijk proces in de Grondwet, de aanpak van discriminatie, de bescherming van privacy en persoonsgegevens, immigratie en asiel (duidelijk wordt gemaakt dat vreemdelingenbewaring geen sanctiemaatregel is), lichamelijke integriteit en persoonlijke vrijheid, mensenhandel, voorkomen van kindermishandeling, en onderwijs en cultuur.

Platform voor dialoog

Wat het kabinet betreft dient het Actieplan als referentiepunt voor beleidsontwikkeling en toezichthouders. Het biedt een platform voor dialoog en monitoring en daarmee de mogelijkheid tot tijdige interventie.

Geloofwaardig Nederlands mensenrechtenbeleid

Het kabinet geeft met het Actieplan invulling aan het primaat van de nationale rechtsorde bij de bescherming van mensenrechten binnen de eigen landsgrenzen. Het geeft mede gevolg aan aanbevelingen van toezichthoudende organen bij mensenrechtenverdragen en gespecialiseerde organen zoals het College voor de Rechten van de Mens. Het plan dient daarmee ook de geloofwaardigheid van het externe mensenrechtenbeleid van Nederland.

65 jaar Universele verklaring van de rechten van de mens

Het Nationaal Actieplan Mensenrechten is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd en minister Plasterk presenteerde het op de internationale dag van de rechten van de mens en de 65e verjaardag van de Universele Verklaring voor de rechten van de mens. Hij deed dit in aanwezigheid van onder andere hoogleraar mensenrechten aan de Universiteit van Amsterdam Ernst Hirsch Ballin, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens Laurien Koster, en directeur Amnesty Nederland Eduard Nazarski.

Minister Plasterk: ‘Ons land staat op een hoog niveau van mensenrechtenbescherming. Nederland kent een uitgebreide en professionele infrastructuur van regels, voorzieningen, instellingen en verantwoordingsprocedures. Zij dragen bij aan een bestendige mensenrechtencultuur waarin mensenrechten worden beschermd en bevorderd. Dat zorgt ervoor dat mensen graag in Nederland wonen, de samenleving vitaal is, bedrijven zich hier graag vestigen en de overheid kan functioneren zoals het in een democratische rechtsstaat betaamt. Alertheid blijft echter altijd geboden. Dit plan helpt daarbij.’