Minister Schultz vicevoorzitter van wereldwijd panel voor water en rampen

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is benoemd tot vicevoorzitter van het High Level Experts and Leaders Panel for Water and Disasters (HELP). Het panel heeft tot taak de preventie van waterrampen hoger op de internationale agenda te krijgen en landen te helpen met concrete, innovatieve oplossingen. Het panel is een adviescommissie van Secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties en is gelieerd aan UNSGAB, de United Nations Secretary- Generals’ Advisory Board on Water and Sanitation.

Niet toekijken

Schultz is verheugd over haar benoeming. “Het aantal watergerelateerde rampen neemt toe en de schade – materieel maar vooral ook in mensenlevens – wordt steeds groter. Nederland heeft de wereld veel kennis en kunde in watermanagement te bieden. Ik kan en wil niet toekijken hoe de gevolgen van overstromingen, droogte, orkanen en tsunami’s steeds groter worden. Noblesse oblige, wat dat betreft.”

Gevolgen beperken

Schultz werd voorgedragen door de voorzitter van HELP, de heer Han Seung-soo, voormalig premier van Zuid-Korea en oud-voorzitter van de United Nations General Assembly. HELP heeft tot doel de overstromingsrisico’s wereldwijd te beperken. Het gaat daarbij zowel om het treffen van voorzorgsmaatregelen en de voorbereiding op rampsituaties als om directe hulpverlening na de ramp en in de wederopbouwfase. Schultz: “De natuur is sterker dan de mens. Maar we kunnen wel proberen de gevolgen van natuurgeweld te beperken. Niet alleen met dijken en grote waterkeringen, maar ook door slimmer te bouwen, de natuur de ruimte te geven en goede evacuatieplannen te maken. Als we de internationale kennis bundelen, kunnen we het verschil maken.”

Internationale afspraken

Schultz benadrukte op 21 maart van dit jaar tijdens de viering van de VN-Wereldwaterdag in Den Haag al het belang van werken aan waterzekerheid en het belang van internationaal afspraken hierover, resulterend  in een wereldwijd waterdoel. Op die manier zouden de wereldwaterproblemen onderdeel moeten worden van de Sustainable Development Goals van de VN, die vanaf 2015 de Millenniumdoelen moeten vervangen. In september en november pleitte de minister op internationale podia voor een integraal VN-programma voor watervraagstukken. “Waterproblemen moeten hoger op de politieke agenda. We kunnen de problemen alleen oplossen met een geïntegreerde aanpak. Door beheer en financiering centraal te organiseren maken we de weg vrij voor creatieve en praktische oplossingen.”