Reactie Van Rijn op VNG resolutie: gemeenten en Rijk samen aan de slag


Overheden overleg langdurige zorg

Ik ben verheugd dat gemeenten het gesprek met het kabinet willen voortzetten. Want uiteindelijk moeten we als mede overheden gezamenlijk aan de slag om de ondersteuning en zorg goed te organiseren voor mensen die langer thuis willen wonen. Gemeenten en Rijk kunnen op deze manier gezamenlijk invulling geven aan de decentralisatie in de langdurige zorg.

Samenwerking gemeenten en verzekeraars

Samenwerking tussen gemeenten en verzekeraars is de sleutel voor een goede organisatie van zorg en ondersteuning in de buurt. Zo kunnen wijkteams van de gemeente alleen succesvol werken als de samenwerking tussen gemeenten en verzekeraars goed van de grond komt. Dit is voor mij geen vrijblijvende samenwerking, maar voorwaarde voor een duurzame hervorming dichtbij mensen. De wijkverpleegkunde zorg zal in veel opzichten een schakelfunctie hebben in de wijk.

Systeem van passende zorg en ondersteuning

Mij staat voor ogen een systeem waarin ondersteuning, participatie en begeleiding in de thuissituatie door gemeenten wordt georganiseerd. Lijfgebonden zorg (genezing, behandeling, verpleging en verzorging) een individueel recht is onder de Zorgverzekeringswet. Als het thuis niet langer gaat mensen terecht kunnen in een instelling voor langdurige zorg.