Start registratie Nederlandse kiezers in het buitenland

Nederlandse kiezers die in het buitenland wonen, kunnen zich nu registreren om te stemmen voor de Europese parlementsverkiezingen die op 22 mei 2014 worden gehouden. Op de campagnewebsite Stemmenvanuitbuitenland.nl van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is informatie te vinden over de registratie.

Op de site kan ook worden geoefend met het nieuwe model stembiljet waarmee de kiezers vanuit het buitenland gaan stemmen. Het ministerie van BZK experimenteert voor het eerst met dit stembiljet.

Registreren

Kiezers die vanuit het buitenland willen stemmen voor de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europees Parlement moeten zich registreren. Dat kan tot en met 10 april 2014.

Het experiment met het nieuwe, handzamere stembiljet maakt onderdeel van een reeks maatregelen om stemmen vanuit het buitenland eenvoudiger te maken. Het stembiljet kan per mail of per post naar de kiezers worden gezonden. Ook kan voor het eerst een vervangend briefstembewijs worden aangevraagd en mogen kiezers in het buitenland straks met een rood, zwart, blauw of groen potlood stemmen.

De website is onderdeel van de bredere voorlichtingscampagne voor de Europese parlementsverkiezingen die volgend jaar van start gaat.