'Nederland en Qatar staan voor dezelfde uitdagingen’

Hoewel er veel verschillen tussen onze landen zijn, staan Nederland en Qatar voor dezelfde uitdagingen. Zo richten beide landen zich op het terugdringen van het verbruik van energie en schaarser wordende grondstoffen. Beide landen hebben elkaar veel te bieden bij het vinden van oplossingen voor deze maatschappelijke uitdagingen. Dat zei minister Kamp van Economische Zaken (EZ) zondag 24 november 2013 bij een bijeenkomst op de universiteit van Qatar.

De skyline van Doha, de hoofdstad van Qatar

Gelijkenis

“We lijken meer op elkaar dan je op het eerste gezicht zou denken”, aldus Kamp. “Zowel Qatar als Nederland zijn relatief kleine landen met een uitstekende infrastructuur die een deel van hun welvaart te danken hebben aan natuurlijke hulpbronnen zoals gas”.

Kansen

Kamp benadrukte dat de uitdaging van Qatar om minder energie te verbruiken kansen biedt voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen. “We zijn in Nederland goed in energiezuinig bouwen. Die ervaring kan hier in Qatar goed van pas komen bij grootschalige nieuwe bouwprojecten en in de industrie".

WK in 2022

De nog te bouwen voetbalstadions voor het WK in 2022 noemde de bewindspersoon als voorbeeld. Het Nederlandse Ballast Nedam heeft al ervaring met het bouwen van stadions die na het WK een andere functie kunnen krijgen. En Philips is wereldleider in led-verlichting waarmee het energieverbruik van voetbalstadions wordt beperkt.

Vloeibaar gas

Daarnaast liggen er in Qatar kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van vloeibaar gas. Zo kan de Rotterdamse haven als doorvoerhaven fungeren voor heel Europa. Ook hebben verschillende Nederlandse kennisinstellingen expertise op dit gebied in huis die ze kunnen exporten naar Qatar. Tijdens een gesprek in aanwezigheid van de Qatari minister van industrie (Al Sada) kregen Nederlandse bedrijven en instellingen de kans zich te presenteren aan hun Qatari collega's.

Kansen voor ondernemers in Golfstaten

Minister Kamp brengt van 23 tot en met 27 november een bezoek aan Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Het bezoek richt zich op de kansen voor Nederlandse ondernemers op de groeiende afzetmarkt in de Golfstaten. Er reizen 28 Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen mee. Daarnaast spreekt minister Kamp met collega-ministers over energie, handel en wederzijdse investeringen.