Kirsten van den Hul wint Joke Smit Prijs 2013

Kirsten van den Hul is de winnares van de Joke Smit Prijs 2013, zo maakte de jury vandaag bekend. De organisatieadviseur ontving de prijs vandaag uit handen van minister Jet Bussemaker (Emancipatie) tijdens het Emancipatiecongres KRACHT dat vandaag in Den Haag plaatsvindt. De jury was unaniem in haar oordeel dat Van den Hul de prijs verdient vanwege haar inzet als aansprekend ambassadeur met een duidelijke visie op vrouwenemancipatie waarin vrouwen én mannen een rol spelen. Krachtbedrijf van Josette Dijkhuizen ontving de Aanmoedigingsprijs voor Emancipatie.

In haar rapport roemde de jury het feit dat Van den Hul een geheel nieuwe invulling geeft aan de slogan ‘het persoonlijke is politiek’. Daarmee slaagt zij erin een brug te slaan tussen verschillende groepen vrouwen in de samenleving en weet zij lastige thema's als het deeltijddilemma bespreekbaar te maken. Ze is een aansprekende ambassadeur van de ‘vrouwenzaak’. Belangrijk daarbij is volgens de jury dat ze daarbij mannen niet uit het oog verliest. Ze roept in dit kader op tot (s)hevolution en is een ware ‘change agent’ op terrein van vrouwenemancipatie. Voormalig VN-vrouwenvertegenwoordiger Van den Hul draagt haar boodschap op moderne wijze uit: twitterend, bloggend, schrijvend in verschillende media en aan tafel bij diverse televisieprogramma’s.

Rol maatschappij

Minister Bussemaker sprak tijdens het congres over de rol van de maatschappij die de keuze van vrouwen om te werken nog altijd sterk beïnvloedt. “Willen we mannen en vrouwen meer ruimte geven om een baan te combineren met een gezin, dan vraagt dat allereerst om een actieve rol van vrouwen zélf. Om opkomen voor je rechten. En om het hardop uitspreken van je wensen, thuis en op je werk. Maar ook werkgevers mogen zich meer bewust zijn dat ze juist kunnen profiteren van diversiteit op de werkvloer. En van werknemers die op een ontspannen manier werk en zorg combineren,” aldus Bussemaker. De minister gaat komende tijd in gesprek met vrouwen, mannen, gemeenten en werkgevers over het belang van werk en economische onafhankelijkheid. En wat vrouwen daarbij vooruit helpt, of juist belemmert.

Economische zelfstandigheid

De Joke Smit Prijs staat dit jaar in het teken van economische zelfstandigheid van vrouwen. Meer vrouwen die economisch op eigen benen kunnen staan is een belangrijk speerpunt van dit kabinet. Anno 2013 geldt dat slechts voor iets meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen. Dat betekent dat van een evenwichtige verdeling van werk en zorg tussen mannen en vrouwen nog geen sprake is. Voor veel vrouwen heeft dat nadelige gevolgen op het vlak van inkomensperspectieven en pensioenopbouw.

Regeringsprijs voor emancipatie

De Joke Smit Prijs is een tweejaarlijkse Nederlandse regeringsprijs en een oeuvreprijs, die dit jaar voor de 14e keer werd uitgereikt. Naast Kirsten van den Hul waren ook zakenvrouw Annemarie van Gaal en Gerda de Vries van emancipatiebureau Feniks genomineerd. De prijswinnaar ontvangt een kunstobject en een bedrag van € 10.000. De regeringsprijs is vernoemd naar de overleden feministe Joke Smit (1933 – 1981) die een vooraanstaande rol heeft vervuld in de vrouwenemancipatie-beweging. Met het uitreiken van de prijs onderstreept de regering de betekenis van emancipatie als onderdeel van het algemene regeringsbeleid en het belang dat zij hecht aan de bevordering van emancipatie in de Nederlandse samenleving. De Joke Smit Prijs voor emancipatie werd twee jaar geleden toegekend aan alle instellingen voor de Vrouwenopvang in Nederland.

De jury van de Joke Smit Prijs 2013 bestond uit Prof.Dr. Esther-Mirjam Sent, Nederlands hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen (voorzitter van de jury); Wiebe Draijer, voorzitter Sociaal Economische Raad en Franska Stuy, Hoofdredacteur Libelle.