Staatssecretaris Teeven opent pilots herstelbemiddeling

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft vandaag de aftrap gegeven voor vijf pilots waarin herstelbemiddeling centraal staat. Herstelbemiddeling helpt slachtoffers om financieel, praktisch en emotioneel te herstellen van de gevolgen van criminaliteit, door middel van contact met de dader.

In de vijf pilots wordt gekeken hoe herstelbemiddeling een plaats kan krijgen in de afhandeling van criminaliteit, binnen of buiten het strafproces. De inzet van mediation speelt een belangrijke rol in de pilots: gesprekken tussen slachtoffer en dader onder begeleiding van professionele mediators. De uitkomsten van zo’n mediation kunnen dan door de rechter of de officier worden meegewogen in de afdoening van de zaak. Ook zullen de uitkomsten van slachtoffer-dadergesprekken worden betrokken bij het opleggen van locatie- of contactverboden. 

Eerder dit jaar maakte de staatssecretaris de criteria bekend waaraan herstelbemiddeling moet voldoen. Een belangrijke voorwaarde is bijvoorbeeld dat slachtoffers nooit kunnen worden gedwongen mee te doen aan herstelbemiddeling. De komende negen maanden zullen de pilots in de praktijk worden getoetst. Hiervoor is zo’n € 850.000 uitgetrokken. Naar verwachting zullen daarmee tussen de vijf- en zeshonderd zaken en mediations kunnen worden gefinancierd. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie laat de pilots evalueren. In dit onderzoek zullen de opbrengsten van bemiddeling in de verschillende fasen, de kosten en baten van de gesprekken en de verschillen tussen de soorten bemiddeling centraal staan. Het onderzoek is naar verwachting begin 2015 klaar. Aan de hand van de uitkomsten zal worden besloten op welke manier herstelbemiddeling structureel en landelijk kan worden ingevoerd.