Handelsmissie Ploumen naar Rusland succesvol

Tijdens de handelsmissie naar Rusland van minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is een groot aantal overeenkomsten getekend tussen Nederlandse- en Russische bedrijven en kennisinstituten. Deze overeenkomsten, officieel memorandums of understanding (mou) genoemd, leggen vast dat bedrijven sterke intenties hebben om zaken te doen. Minister Ploumen: 'Het is goed om te zien dat de handel tussen beide landen groeit. Zowel bij van oudsher bekende ondernemingen als in nieuwe sectoren.'

De minister is deze week met ruim 50 bedrijven in Rusland. In meer dan tien gevallen heeft dat nu al tot resultaat geleid. Zoals bij het Nederlandse TNO en Topchiev. Dit kennisinstituut is een voorloper op het gebied van het affakkelen door petrochemische installaties waarbij vrijkomend gas -een restproduct-wordt omgezet in vloeibaar gas. TNO gaat deze zeer geavanceerde technologie van Topchiev inbrengen bij West Europese chemische bedrijven.

Luchtvaart

TNO gaat ervan uit dat de deal het kennisinstituut zelf op termijn 10 tot 15 miljoen euro oplevert. Voor de petrochemische industrie kan dat bedrag oplopen tot honderden miljoenen. Minister Ploumen: 'Los van business en banen levert deze technologie ook minder milieu belastende uitstoot en efficiënter gebruik van energie op.'

Verder zijn maar liefst zes mou's getekend over luchthavenontwikkeling en luchtvaartveiligheid. Diverse Nederlandse bedrijven, aangevoerd door NACO dat door Schiphol is opgericht, gaan onder meer kennis overdragen en trainingen geven aan Russische counterparts. Met deze overeenkomst, die na anderhalf jaar is rond gekomen nu het Russische ministerie van Transport zijn fiat heeft gegeven, is naar schatting vijf miljoen euro gemoeid. Minister Ploumen en de Russische eerste vice premier Dvorkovich waren vandaag persoonlijk getuige bij het zetten van de handtekeningen in Moskou.

Milieu

Minister Ploumen heeft tijdens haar bezoek ook gesproken over maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo). In haar ontmoeting met minister Donskoi van natuurlijke hulpbronnen stond energiewinning in het Poolgebied centraal. Beide ministers onderschreven het belang van een verantwoorde olie exploratie. Ploumen noemde daarbij het 'Waddenzee model'. Daarin wisten oliemaatschappijen, natuur- en milieuorganisaties en overheden hun verschil van opvattingen te overbruggen. Dit heeft ertoe geleid dat er in het natuurgebied geboord wordt naar gas en tegelijkertijd het milieu wordt beschermd. Minister Donskoi toonde zich geïnteresseerd in deze aanpak.

Morgen zit minister Ploumen samen met vicepremier Dvorkovich ook nog het ronde tafelgesprek met Russische- en Nederlandse ceo's voor. Daar zullen onder andere topbestuurders van Unilever, Philips en KLM aanschuiven. Ook koning Willem Alexander en koningin Maxima zijn hierbij aanwezig. De jaarlijkse handel tussen Nederland en Rusland is de laatste jaren opgelopen tot ruim 27 miljard euro in 2012.