Toekomstige bestemming FPC Veldzicht

In het op 12 oktober 2013 gesloten begrotingsakkoord tussen kabinet en de fracties van D66, ChristenUnie en SGP is afgesproken dat FPC Veldzicht in het kader van de regionale werkgelegenheid open dient te blijven.

Om uitvoering te geven aan dit besluit heeft Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met de directie, het forensisch veld, gemeente en de medezeggenschap. De uitkomst hiervan is dat FPC Veldzicht open kan blijven, door naast TBS-gestelden ook vreemdelingen met een psychiatrische stoornis te plaatsen in Balkbrug.    

De forensische sector kampt al jaren met een overschot, waardoor er bezuinigd moest worden op het aantal TBS-plaatsen in Nederland. Hierdoor zal FPC Veldzicht vanaf 2016 deels een andere populatie krijgen en als zodanig plaats bieden aan drie verschillende groepen personen:

  • 30 ongewenst verklaarde tbs-gestelden
  • 80 tot 100 vreemdelingen met een (ernstige) psychiatrische stoornis
  • 12 zeer moeilijke tbs-gestelden en 12 personen met een andere forensische-zorgmaatregel dan tbs.

In totaal heeft Veldzicht in deze nieuwe hoedanigheid een capaciteit van 134 tot 154 bedden, terwijl er dat er momenteel 218 zijn. Door deze maatregelen kan 250 fte werkgelegenheid behouden blijven in Balkbrug.