Europese bijdrage voor zeesluis IJmuiden

De 2e fase van de planstudie naar de zeesluis IJmuiden ontvangt van de Europese Commissie een subsidie van € 2,7 miljoen voor de voorbereiding van de aanbesteding door publiek-private samenwerking.

Trans-Europese vervoersnetwerk

Het geld komt uit het subsidieprogramma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T). Projecten die de Europese subsidie krijgen, dragen bij aan sneller, veiliger en duurzamer vervoer van goederen en personen.

Publiek-private samenwerking

De 2e fase van de planstudie naar de nieuwe grote zeesluis IJmuiden omvat de ruimtelijke ordeningsprocedures waaronder het provinciaal inpassingsplan, de milieueffectrapportage en de voorbereiding van de publiek-private samenwerking door aanbesteding met een Design, Build, Finance en Maintain (DBFM)-contract. Met de bouw van een nieuwe, grotere zeesluis bij de ingang van het Noordzeekanaal ontstaat er ruimte voor meer goederentransport en kunnen steeds groter wordende schepen zoals Panamx-schepen door het Noordzeekanaal. De bouw van de nieuwe, grote zeesluis is een samenwerking tussen Rijkswaterstaat, de gemeente Amsterdam, het Havenbedrijf Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de gemeente Velsen.