Minister Plasterk (BZK) stimuleert gemeenten bij veilige publieke werkomgeving

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) kent het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) een subsidie van ruim 137.000 euro toe voor het project Veilige Publieke Taak Gemeenten. Met als doel dat gemeenten en organisaties met een publieke taak Veilige Publiek Taak (VPT) opnemen in het veiligheidsbeleid en de acht VPT-basismaatregelen invoeren.

CCV gaat de komende twee jaar twintig middelgrote gemeenten helpen bij het invoeren van VPT in hun integrale veiligheidsbeleid. Er komt een pakket van maatregelen voor gemeenten om hen hierbij te ondersteunen en ze worden begeleid bij de uitvoering ervan. Deze gemeenten kunnen een voorbeeld zijn voor andere gemeenten.

Speerpunt

Veilige Publieke Taak is een speerpunt van het ministerie van BZK. Werknemers met een publieke taak, zoals onderwijspersoneel, treinconducteurs en werknemers in de zorg, moeten hun werkzaamheden kunnen uitvoeren zonder dat daar agressie en geweld bij komt kijken. De aanpak van de minister richt zich niet alleen op het straffen van de daders. Volgens de minister moeten ook werkgevers maatregelen treffen voor een veilige werkomgeving. De praktijk laat zien dat er nog veel te winnen valt door werkgevers.

VPT-basismaatregelen

Vanuit de Arbocatalogus agressie en geweld zijn voor werkgevers met een publieke taak acht maatregelen benoemd die de basis vormen van een effectief veiligheidsbeleid. De maatregelen zijn:

  1. Laat in- en externen weten wat uw organisatienorm van acceptabel gedrag is.
  2. Stimuleer dat uw werknemers elk voorval van agressie en geweld melden.
  3. Registreer alle voorvallen van agressie en geweld tegen werknemers.
  4. Train uw werknemers in het voorkomen van en omgaan met agressie en geweld.
  5. Reageer binnen 48 uur naar de dader die agressie en geweld heeft gebruikt tegen uw werknemers.
  6. Bevorder het (laten) doen van aangifte van strafbare feiten.
  7. Verhaal de schade op de dader.
  8. Verleen nazorg aan werknemers die slachtoffer zijn van agressie en geweld.