Nederland en België gaan samen luchtruim bewaken

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Belgische ambtgenoot Pieter de Crem hebben in Brussel een Letter of Intent (LoI) ondertekend over de gezamenlijke bewaking met jachtvliegtuigen van het luchtruim van de Benelux. Met de ondertekening geven de bewindslieden aan op korte termijn een formeel verdrag tot samenwerking op te zullen stellen.

In de nota ‘In het belang van Nederland’ van 17 september 2013 is gemeld dat België en Nederland gezamenlijk de bewaking van het luchtruim van de Benelux willen garanderen, in het bijzonder ten aanzien van de Quick Reaction Alert (QRA) en Renegade-taken.

Noodzakelijk

Voor deze samenwerking is een verdrag noodzakelijk. De intentieverklaring effent hiervoor de weg. De LoI bouwt voort op de ministeriële verklaring van de Benelux-ministers van Defensie van 18 april 2012. Na deze Benelux-verklaring hebben de luchtmachten van België en Nederland al vastgesteld dat er geen technische of operationele belemmeringen voor samenwerking zijn. Beide landen gaan nu aan de slag met de opstelling van het verdrag. Luxemburg wordt nauwgezet over de vorderingen geïnformeerd.

De Tweede Kamer der Staten-Generaal zal bij het verdrag worden betrokken in overeenstemming met de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen. België en Nederland verwachten dat de samenwerking in 2016 een feit is.