Dijksma in gesprek met jongeren op Wereldvoedseldag

"Wereldvoedseldag is van belang om te praten over voedselproblematiek en vooral te benadrukken dat Nederland hierin als agrarische wereldspeler een belangrijke gesprekspartner is." Dat zei staatssecretaris Dijksma van Economische zaken op 16 oktober op Het Plein in Den Haag waar zij met jongeren in discussie ging tijdens Wereldvoedseldag. Het evenement werd georganiseerd voor en door jongeren.

Groei van bevolking en economie

In 2050 lopen zo’n 9 miljard mensen op aarde rond. Die monden moeten ook gevoed kunnen worden. “Daar is een interessante rol voor Nederland weggelegd”, vindt Dijksma. “Nederland loopt niet alleen voorop als het gaat om duurzaam en dierenwelzijn, maar laat ook zien dat innovatie de sleutel is voor de toekomst. Door onze precisie landbouw kunnen we oogsten maximeren, gewassen resistent maken en het waterverbruik verminderen.

Boeren adviseren

Afrika en Azië krijgen de komende jaren met een grote bevolkingsgroei te maken. Tegelijkertijd zijn het economische groeigebieden. Boeren daar hebben vaak problemen met hun voedselproductie, bijvoorbeeld door het klimaat. De Wageningen Universiteit en agrarische boerenbedrijven hebben veel kennis in huis om boeren daar te adviseren over hun productie, door nieuwe methoden te ontwikkelen en letterlijk les te geven over logistiek en contracten. Dijksma: "Dat biedt kansen, zoals we dat doen in met Indonesische bedrijven om de zuivelproductie veiliger en efficiënter te maken. Hetzelfde gebeurt in Vietnam."

Allemaal een bijdrage

Dijksma discussieerde met de jongeren verder over: verduurzaming van het wereldwijde voedselsysteem, lokaal versus internationaal voedsel, gezond en lekker voedsel. Dijksma: "Wat ik bijzonder vind aan deze bijeenkomst is de positieve insteek: we hebben allemaal een bijdrage die we kunnen leveren. Van bedrijven en de politiek vragen jullie iets, maar ook van jezelf en elkaar."

Wereldvoedseldag

Wereldvoedseldag is in 1945 in het leven geroepen door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, om extra aandacht te besteden aan het belang van een goede wereldvoedselvoorziening. Het thema van dit jaar is verduurzaming.