Vereenvoudiging keuring rijbewijs bij chronische nierschade

Mensen met chronische nierschade stadium III hoeven zich niet meerdoor een specialist te laten keuren bij verlenging van hun rijbewijs. MinisterSchultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) vereenvoudigt de regels voor dezegroep. Bovendien is de geldigheidsduur van hun rijbewijzen verlengd. Ditbesluit, dat vanaf 1 oktober van kracht is, past in de ambitie van de ministerom het systeem van medische keuringen voor het rijbewijs sterk tevereenvoudigen.

Minister Schultz: “Mijn streven is dat we een snel, transparant en duidelijksysteem hebben van medische keuringen bij het rijbewijs, waarbij we de burgerniet onnodig belasten en geen strengere eisen stellen dan nodig is voor deverkeersveiligheid. Het vereenvoudigen van deze regels betekent voor mensen metchronische nierschade dat het verlengen van een rijbewijs minder vaak hoeft,minder ingewikkeld is en minder geld kost.”

Op dit moment moeten mensen met chronische nierschade(cns)stadium III elke vijf jaar een keuring door een specialist laten uitvoeren.Minister Schultz neemt een advies over van de Nederlandse vereniging vanNefrologen om het systeem aan te passen. Door de nieuwe regeling heeft de groepnierpatiënten stadium III geen specialistisch rapport meer nodig, maar volstaateen aantekening van de keurend arts. Dat geldt ook voor mensen met cns stadiumIVa die een autorijbewijs hebben. Bij verlenging van het groot rijbewijs is eenkeuring door een specialist nog wel nodig voor deze groep.

De geldigheidsduur van rijbewijzen voor mensen met cns stadium III is ookverlengd. Het autorijbewijs is voor deze patiënten 10 jaar geldig, in plaats vande huidige 5 jaar. Ook de geldigheidsduur voor het groot rijbewijs is verlengdnaar 5 jaar voor stadium III.