Minister Timmermans opent eerste ministeriële bijeenkomst LHBT in de VN

Vandaag opende Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken, en marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, een ministeriële bijeenkomst over gelijke rechten voor Lesbiennes, Homoseksuelen, Biseksuelen en Transgenders (LHBT). Het was voor het eerst dat binnen de VN op dit niveau over de positie van LHBT werd gesproken. Aanwezig waren onder andere de ministers van Buitenlandse Zaken van Argentinië, Brazilië, Kroatië, Noorwegen en de VS, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, hoge vertegenwoordigers uit Frankrijk, Japan en Nieuw-Zeeland.

Centraal in de discussie stond de rol van de VN bij het stoppen van geweld en discriminatie van LHBT. Alle ministers benadrukten het belang van een brede coalitie die zich hiervoor moet inzetten. Door aanname van een gezamenlijke ministeriële verklaring tegen geweld en discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en gender identiteit maakten de ministers duidelijk dat zij zich hiervoor zullen blijven inzetten.

'De aangenomen verklaring maakt duidelijk dat bescherming van LHBT-personen tegen geweld en discriminatie niet alleen een zaak van het westen is”, aldus Timmermans. “Toch is er internationaal nog veel werk te verzetten. Daarom moeten we blijven benadrukken dat LHBT-rechten mensenrechten zijn. Niets meer, maar ook niets minder'.