Ambassadeurs gemeentelijke samenwerking gestart

De VNG en het ministerie van BZK hebben vandaag, 27 augustus, drie ambassadeurs aangesteld die  gemeenten gaan helpen bij het verder opzetten van gemeentelijke samenwerkingsverbanden. Marjanne Sint, Ronald Bandell en Liesbeth Spies gaan gemeenten bezoeken. De ambassadeurs zijn geen onbekenden in het openbaar bestuur, zij waren achtereenvolgens gemeentesecretaris, burgemeester en minister.

Marjanne Sint, Liesbeth Spies en Ronald Bandell

De gemeenten doen al veel zelf, alleen voor sommige taken die gedecentraliseerd worden zullen ze samenwerkingsverbanden moeten aangaan, vanwege de gewenste schaal en de financiële risico’s die met de taak gemoeid zijn. Het opzetten van de samenwerkingsverbanden vraagt om de nodige organisatie.

De ambassadeurs zullen regio’s bezoeken waar ze kunnen helpen bij vragen over de inrichting en randvoorwaarden voor deze samenwerking. Bijvoorbeeld bij vragen over het gekozen samenwerkingsverband, financiële veerkracht of de voortgang. De ambassadeurs  kijken naar het gekozen schaalniveau en de congruentie met andere relevante regionale samenwerkingsverbanden.