Vrijwilligersmedaille ook voor leden USAR.NL

De Rijksministerraad heeft op voorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie besloten dat ook teamleden van USAR.NL in aanmerking komen voor de Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid. Hiermee wil het kabinet de maatschappelijke waardering voor het goede werk van USAR.NL tot uiting brengen.

USAR.NL (Urban Search and Rescue Nederland) is een specialistisch bijstandsteam gericht op het zoeken en redden van ingesloten of bedolven slachtoffers van een calamiteit. Het team is ingericht om wereldwijd onder bijzondere omstandigheden en langdurig reddingsoperaties uit te voeren, zoals na aardbevingen, orkanen en overstromingen. USAR.NL is onder andere ingezet na de aardbevingen in Haïti (2010) en Pakistan (2005). 

De teamleden zijn dagelijks werkzaam op het vakgebied waarin ze voor USAR.NL vrijwillig actief zijn, bijvoorbeeld bij de brandweer, politie, Defensie of in de geneeskundige hulpverlening.

De Vrijwilligersmedaille Openbare Orde en Veiligheid wordt uitgereikt aan medewerkers van verschillende hulpverlenende organisaties, die minimaal tien jaar vrijwillig gewerkt hebben op het gebied van openbare orde en veiligheid. Omdat USAR.NL eind 2013 tien jaar bestaat, is besloten dat ook vrijwilligers van deze organisatie in aanmerking komen voor de onderscheiding.