Toespraak Teeven uitreiking verblijfspas eerste kennismigrant

Toespraak van staatssecretaris Teeven bij de uitreiking van de eerste verblijfspas 'MoMi-pas' aan kennismigrant Cooper. Teeven sprak de toespraak uit in het hoofdkantoor van de IND, Rijswijk op 11 juli 2013.

We zijn hier vandaag bijeen voor een historisch moment: de uitreiking van het eerste verblijfsdocument in het kader van de nieuwe Wet Modern Migratiebeleid.

Die wet is pas sinds kort van kracht. Op 1 juni van dit jaar is ze ingegaan. Het is een wet waar lang naar is uitgekeken.

Dat de Wet modern migratiebeleid op 1 juni is ingegaan was mogelijk doordat een andere mijlpaal is gehaald, namelijk INDiGO. Het stabiel en op betrouwbare wijze functioneren van INDiGO was een randvoorwaarde voor de invoering van de Wet modern migratiebeleid. INDiGO is sinds 1 januari 2013 het primaire systeem, waar de medewerkers van de IND mee werken. Al het werk van de IND wordt vanuit INDiGO gedaan, waarmee ook een belangrijke stap wordt gezet in het digitale werken door de IND medewerkers. Vanwege deze voortgang kon de Wet modern migratiebeleid op 1 juni in werking treden.

Ook na de invoering van modern migratiebeleid blijft een goed werkend INDiGO belangrijk.  Daarnaast moeten we uiteraard blijven werken aan de doorontwikkeling van INDIGO. De IND-medewerkers bouwen bovendien hun eigen expertise verder uit door trainingen te volgen en de noodzakelijke kennis en ervaring blijvend te delen.

U weet, een van de ambities van het kabinet Rutte-Asscher, is de positie van Nederland in de “top 5” van meest concurrerende economieën stevig te verankeren en verder te versterken. Kennismigratie speelt in dat streven een belangrijke rol.

De Wet Modern Migratiebeleid zorgt ervoor dat werkgevers kennismigranten sneller en eenvoudiger uit het buitenland kunnen laten overkomen. En dat is in ieders voordeel: van de kennismigranten zelf, van de bedrijven en instellingen die het aangaat én van onze economie.

De voordelen van de Wet Modern Migratiebeleid beperken zich niet alleen tot kennismigranten, maar deze gelden ook voor alle andere reguliere verblijfsdoelen zoals gezinshereniging, studie, arbeid en voor onderzoekers en uitwisselingsjongeren.

Zo zorgt het samenvoegen van de aanvraagprocedures voor de Machtiging tot Voorlopig Verblijf en de Verblijfsvergunning tot één Toegang en Verblijf-procedure bij deze verblijfsdoelen voor een enorme tijdwinst. De vreemdeling kan nu direct na zijn aankomst in Nederland zijn verblijfspas ophalen bij de IND, of bij een Expatcenter. En, belangrijker nog, een onderzoeker of kennismigrant kan meteen aan de slag bij de referent: het bedrijf of de onderwijsinstelling die hem heeft geselecteerd.

En er zijn nog méér voordelen: zo hoeft de verblijfsvergunning minder vaak verlengd of gewijzigd te worden. Om te beginnen wordt de vergunning vaak al voor een langere duur verleend. Maar het wordt ook makkelijker om – bijvoorbeeld – van werkgever of onderwijsinstelling te veranderen, zonder dat hij of zij daarvoor een nieuwe verblijfsvergunning hoeft aan te vragen. Kortom: snellere procedures en minder administratieve rompslomp – zowel voor de vreemdeling zelf, als voor de referent!

Die referent vervult in het Moderne Migratiebeleid overigens een belangrijke, centrale rol. Niet alleen kan de referent zelf een aanvraag tot verblijf indienen, maar ook bezwaar of beroep instellen.

Erkende referenten hoeven bij zo’n aanvraag bovendien niet meer alle documenten mee te sturen. Het volstaat om een “eigen verklaring” in te vullen. In die verklaring zegt de referent dat de vreemdeling in kwestie voldoet. Dat is genoeg. Wèl moet hij uiteraard alle relevante bewijsstukken bewaren. De IND doet controles zo veel mogelijk via bekende gegevens van andere overheidsdiensten.

Met de Wet Modern Migratiebeleid krijgt de IND nieuwe mogelijkheden om handhavend op te treden. Want de kern van de wet is dat tegenover de voordelen van vereenvoudigde procedures een striktere handhaving staat.

Wie bij een controle tegen de lamp loopt – en dat kan zowel de referent, als de vreemdeling zelf zijn – kan rekenen op een bestuurlijke sanctie. Die sanctie wordt opgelegd door de IND, die daartoe ook meer mogelijkheden krijgt. Zo kan een referent bijvoorbeeld een boete krijgen, maar in ernstige gevallen kan het ook betekenen dat hij zijn referentschap kwijtraakt. En de vreemdeling die zijn zaakjes niet op orde heeft, loopt het risico dat zijn vergunning wordt ingetrokken.

Dames en heren, de Wet Modern Migratiebeleid is nu een week of zes van kracht. Dat is nog vrij kort en uiteraard zal in het begin niet altijd alles vlekkeloos zijn verlopen, maar de eerste geluiden die we horen van de referenten zijn positief.

Alle bedrijven, organisaties en instellingen die daarvoor in aanmerking komen, hebben inmiddels de status van “erkend referent”. Over die status hebben ze bericht gekregen van de IND. Er zijn al aardig wat aanvragen ingediend.

And among all the applicants, there is one highly skilled migrant who is writing history today. A wonderful performance: hardly settled in the Netherlands and already in the history books! Ian from New Zealand is the first highly skilled migrant who gets a residence permit in accordance with the new Entry and Residence procedure.

Ian is an experienced retail banker who has been active for 38 years in the financial world. He is employed by the Rabobank, at Rabo Development, which supports banks in developing countries according to the example of Rabobank. His focus will be primarily on West African countries.

Ian, congratulations on this beautiful scoop! With this document you show that you are lawfully resident in the Netherlands and that you can work here too. I wish you the best of luck and a wonderful continuation of your career in the Netherlands!