Toespraak Opstelten tijdens werkbezoek Gorinchem en Dordrecht

Op 10 juli heeft minister Opstelten, tijdens een werkbezoek aan bedrijventerreinen in Gorinchem en Dordrecht, een toespraak gehouden bij de Sociale Werkplaats 'Drechtwerk'.

Dames en heren,

Toen we hier zojuist kwamen aanrijden, zag ik grote borden staan met de tekst "Bewaakt Bedrijventerrein". Die borden laten aan duidelijkheid niets te wensen over! Onverlaten met snode plannen, weten zo - als ze tenminste een beetje thuis zijn in de Nederlandse taal - direct waar ze aan beginnen. En terwijl ze die borden zien, worden ze waarschijnlijk zelf ook al gezien. Want cameratoezicht speelt in dit beveiligingsconcept een belangrijke rol.

En dat is niet ten onrechte. Cameratoezicht blijkt een effectief middel om eigendommen te bewaken en criminaliteit tegen te gaan. Zo wijst recent onderzoek op bedrijventerreinen in de Westelijke Mijnstreek, in Zuid-Limburg, bijvoorbeeld uit dat de criminaliteitscijfers flink zijn afgenomen op bedrijventerreinen met collectief cameratoezicht. Met wel 35 procent!

Dat cameratoezicht staat uiteraard niet op zichzelf. Net als in Gorinchem - waar ik aan het begin van de middag op bezoek was - en hier in Dordrecht, maakt het in Limburg deel uit van een heel pakket aan samenhangende maatregelen. Maatregelen die de ondernemers op het bedrijventerrein bovendien niet alleen nemen, maar in nauwe samenwerking met gemeente, politie, de brandweer en particuliere beveiligers, in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Dat Keurmerk Veilig Ondernemen is een uitstekend voorbeeld van publiek-private samenwerking. En u weet, daar is dit kabinet een groot voorstander van. Immers: bestrijding van criminaliteit en overlast is niet een zaak voor politie en justitie alleen. Burgers en ondernemers hebben ook een belangrijke eigen verantwoordelijkheid! En het mooie is: samen kunnen we ook echt méér bereiken! Overal waar sprake is van goede, intensieve samenwerking - bijvoorbeeld in het kader van het KVO - zien we klinkende resultaten: afname van de criminaliteit en overlast met soms wel tientallen procenten. En toename van het aantal mensen - ondernemers, klanten, omwonenden - dat aangeeft zich veilig te voelen.

Geen wonder dat we als overheid dit soort publiek-private samenwerkingsprojecten dan ook van harte stimuleren en ondersteunen! Sterker nog: ons uitgangspunt is: publiek-private samenwerking waar het kan, waar men wil en waar het loont! En dat laatste is - getuige de dalende misdaadcijfers - gelukkig ook steeds vaker het geval.

Terug naar cameratoezicht - zoals gezegd, een belangrijk onderdeel van het KVO-concept. Op dat terrein zijn belangrijke ontwikkelingen gaande, die deze vorm van toezicht nóg effectiever kunnen maken.

  • Bijvoorbeeld de inrichting van een Regionale Toezicht Ruimte, waar de camerabeelden live kunnen worden uitgekeken door particuliere beveiligers. Bij incidenten kunnen zij die beelden direct doorzetten naar de Meldkamer van de politie. Dat stelt de politie in staat snel en gericht op te treden en de daders op heterdaad aan te houden. Die ontwikkeling, waar men in Gorinchem bijvoorbeeld al mee bezig is, juich ik ten zeerste toe. Het ligt prima in lijn met het live view concept, dat we hebben ontwikkeld in het kader van de Taskforce Overvallen. Dat werkt prima! Het is één van de factoren die bijdragen aan de forse daling van het aantal overvallen.
  • Nog deze zomer zal ik het Wetsvoorstel flexibel cameratoezicht naar de Tweede Kamer sturen. Dat voorstel ontslaat gemeenten van de verplichting om zich te beperken tot camera's die nagelvast zijn bevestigd aan een muur of paal. Dat maakt een flexibele inzet mogelijk van mobiele camera's, die je eenvoudig en snel kunt verplaatsten van de ene hotspot naar de andere. Zo kunnen we de overlast en criminaliteit als het ware nóg dichter op de huid zitten. Dat zal de effectiviteit van het cameratoezicht verder doen toenemen.
  • Verder wil ik de mogelijkheden van ANPR - u weet wel, de automatische kentekenplaatherkenning - verruimen.
  • Ik wil dat we de kentekens van alle passerende voertuigen - inclusief gegevens over tijd en plaats - maximaal vier weken kunnen bewaren. Let wel: ongeacht of er direct sprake is van een hit. Een misdrijf kan tenslotte ook later pas aan het licht komen. Dan is het toch handig als je die gegevens nog een tijdje kunt bewaren.
  • En - laatste punt: ik wil het mogelijk maken dat de politie sneller en eenvoudiger camerabeelden van particulieren kan opvragen. Zoals u weet, heeft nu alleen de officier van justitie die bevoegdheid. Ik vind dat elke opsporingsambtenaar die beelden moet kunnen vorderen.

Dames en heren. U begrijpt het: cameratoezicht speelt een belangrijke rol bij het tegengaan van overlast en criminaliteit. En dan met name, als dit toezicht goed is ingebed in een publiek-privaat samenwerkingsverband. Daarom stimuleer ik maatregelen die de effectiviteit van het cameratoezicht verder kunnen verhogen. En ik stimuleer het aangaan van publiek-private samenwerkingsverbanden, zoals het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Het doet me dan ook veel deugd dat we nu overgaan tot de ondertekening van het convenant tussen alle partners die bij dit KVO zijn betrokken en de uitreiking van het bijbehorende KVO-certificaat!

Dank u voor uw aandacht!