Ongeoorloofde afwezigheid tbs 2012

In 2012 is er een toename geweest van het aantal malen dat tbs-gestelden ongeoorloofd afwezig waren ten opzichte van het vorige jaar. Dit schrijft Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie vandaag in zijn brief aan de Tweede Kamer waarin de ongeoorloofde afwezigheid van tbs-ers is geanalyseerd. Reden voor de toename is een scherpere registratie. Mede hierdoor is ook de regeling “1 jaar geen verlof” vaker toegepast in 2012. Deze nieuwe maatregel, waarbij het verlof van de tbs gestelde voor 1 jaar wordt ingetrokken wanneer sprake is van ongeoorloofde afwezigheid, is 31 maal toegepas. In 2011 gebeurde dit slechts 18 keer.

In 2012 was in totaal 56 maal sprake van een ongeoorloofde afwezigheid, tegen 37 in 2011. Het aantal ongeoorloofde afwezigheden in de eerste vier maanden van dit jaar is 12, terwijl dit maanden van vorig jaar was dit aantal 18. Van ongeoorloofde afwezigheid is sprake als een tbs-gestelde zich niet houdt aan de voorwaarden die aan het verlof zijn gebonden, zoals de afspraak om op een bepaalde tijd aanwezig te zijn of om op de afgesproken tijd terug te zijn in het forensisch psychiatrisch centrum (FPC). Jaarlijks vinden er ongeveer 70.000 verlofbewegingen van tbs-gestelden plaats. Overigens zijn alle tbs-gestelden die ongeoorloofd wegbleven, de afgelopen jaren ook weer teruggekeerd. In 2012 gebeurde dat in 43 gevallen binnen 24 uur. 

De stijging van ongeoorloofde afwezigheden wordt veroorzaakt door twee maatregelen met betrekking tot de registratie. Op verzoek van staatssecretaris Teeven is de Regeling melding ongeoorloofde afwezigheid sinds vorig jaar strikter gehandhaafd. Tevens zijn de gegevens uit de verlofaanvragen strikter gecontroleerd op een eventuele vermelding van een ongeoorloofde afwezigheid. Hierdoor worden gevallen die eerder als overtreding van voorwaarden werden beschouwd, nu geregistreerd als ongeoorloofde afwezigheid. Door de aanscherpte registratie en handhaving zijn 11 situaties als ongeoorloofde afwezigheid aangemerkt, die eerder werden aangemerkt als overtreding van voorwaarden.