Ploumen: VN-ontwikkelingsdoelen moeten meer zijn dan rechten op papier

Op de nieuwe agenda voor ontwikkeling van de Verenigde Naties moeten naast economische groei, sociale gelijkheid en duurzaamheid ook doelen komen voor waarborging van veiligheid en versterking van de rechtsorde. ‘Mensen moeten niet alleen rechten op papier krijgen, ze moeten ze ook kunnen uitoefenen. Of het nu gaat over het recht op gezond drinkwater, goed voedsel, of het recht op een leven zonder seksueel geweld.’

Dat stelt minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Donderdag stuurde zij de Tweede Kamer een brief over de Nederlandse inzet voor de nieuwe VN-ontwikkelingsagenda voor de periode na 2015. Die nieuwe agenda moet de Millenniumdoelen vervangen die de internationale gemeenschap in 2000 had vastgesteld.

Ploumen: tastbare en meetbare doelen

Volgens Ploumen is het belangrijk dat de nieuwe doelen kort en duidelijk worden geformuleerd en dat ze tast- en meetbaar zijn. Er moet meer aandacht komen voor gelijkheid tussen vrouwen en mannen, sociale rechten van burgers en de ongelijkheid tussen en binnen landen moet kleiner worden.

Seksuele en reproductieve rechten

Nederland bepleit ook goede seksuele en reproductieve gezondheidszorg en rechten voor iedereen. Alle vrouwen en mannen moeten in staat zijn goede keuzes te maken over seksualiteit en het krijgen van kinderen. Zondag begint in Noordwijk een tweedaagse VN-bijeenkomst over dit onderwerp. Wetenschappers, overheidsvertegenwoordigers, ngo’s en specialisten buigen zich dan over nieuwe aanbevelingen voor de verbetering van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. De uitkomst van deze vergadering zal worden meegenomen in de discussie over de nieuwe VN- ontwikkelingsagenda.

Vanaf september onderhandelingen in New York

Vanaf september wordt in New York verder onderhandeld over nieuwe doelstellingen voor armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling.