Ploumen: actieplan textielsector is belangrijke stap

De brancheorganisaties van Nederlandse textielbedrijven hebben een actieplan gepresenteerd om misstanden in de productieketen van kleding aan te pakken. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vindt het plan een belangrijke stap om de arbeidsomstandigheden van textielwerkers in landen als Bangladesh te verbeteren.

Actief betrokken
‘Goed dat dit actieplan er nu ligt. Het bevat concrete doelen en een ambitieus tijdspad. Nu is het zaak om het in praktijk te brengen en te zorgen dat de arbeiders op de werkvloer het verschil gaan merken. Ik blijf actief betrokken bij de uitvoering’, aldus Ploumen. De minister roept alle textielbedrijven op zich bij het plan van aanpak aan te sluiten.

Duidelijke afspraken
Ploumen wijst erop dat het plan nog verder uitgewerkt moet worden. ‘De volgende stap is een vertaalslag naar duidelijke afspraken over de rollen en verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen in Nederland en in het buitenland.’  De sector zegt hierover graag in gesprek te gaan met de overheid en maatschappelijke organisaties en zal een MVO-convenant omarmen.

Informatie delen
De textielbranche wil voor consumenten inzichtelijk maken welke problemen er spelen in de handelsketen en wat bedrijven doen om die problemen aan te pakken. Daarnaast zouden bedrijven onderling meer informatie moeten gaan delen om misstanden eerder op te sporen. Ook staan in het plan van aanpak ambities over leefbaar loon, kinderarbeid, veilige en gezonde werkplek, vrijheid van vakvereniging en milieuvriendelijke gebruik van water, chemicaliën en grondstoffen. De bracheorganisaties in de textielsector gaan bedrijven adviseren bij het in kaart brengen en verkleinen van risico’s in de handelsketen.

Daarnaast komt er onderzoek naar de schadelijke invloed van bepaalde inkooppraktijken, zoals het snel verplaatsen van productie en het verspreiden van productie over een zeer groot aantal toeleveranciers. De Nederlandse textielsector gaat Europese en mondiale brancheorganisaties actief informeren over het plan en hen verzoeken bij te dragen aan het behalen van de doelstellingen.

Bangladesh
Deze week was minister Ploumen nog in Bangladesh. Als covoorzitter van een groep van donorlanden heeft de minister de eerste donorcoördinatie groep ter verbetering van de werkomstandigheden in de textielsector voorgezeten.  Ze deed dit samen met de Bengaalse minister van Handel, Gulam Mohamed Quader. En marge van de bijeenkomst sprak Ploumen met vrouwelijke textielarbeiders en afgevaardigden van werkgeversorganisaties, vakbonden en textielondernemers. Ze bezocht ook verschillende textielfabrieken, inclusief de plek waar het ingestorte Rana Plaza Complex stond, en had een ontmoeting met de slachtoffers van Rana Plaza.