Van vondeling tot voetbalgeweld, ook in het nieuwe jeugdstelsel

De Raad voor de Kinderbescherming heeft te maken met vondelingen en voetbalgeweld en alles wat daar tussen ligt. In de meer dan 70.000 onderzoeken die de Raad voor de Kinderbescherming per jaar uitvoert, spelen zware dilemma’s.

Opvoeden brengt spanningen met zich mee. De keuzes van ouders en hun opvoedend vermogen kunnen conflicteren met de behoefte van kinderen. Bij ernstige bedreiging voor de ontwikkeling van een kind komt de Raad voor de Kinderbescherming in beeld. Wanneer het voor kinderen thuis niet veilig is. Wanneer jongeren ontsporen en met justitie in aanraking komen. Wanneer het helemaal niet goed gaat met een kind en er geen andere manier is om het gezin op het goede spoor te krijgen. Dan heeft de overheid, namens de samenleving, de plicht om in te grijpen. Ook al is ingrijpen in het ouderlijk gezag of het uit huis plaatsen van een kind een zwaar middel. Soms is het onvermijdelijk. Ook in het nieuwe stelsel voor de jeugd.

Maar liever doet de Raad voor de Kinderbescherming zo weinig mogelijk onderzoeken en ziet hij minder dwangmaatregelen in gezinnen. Het nieuwe stelsel voor de jeugd gaat dáár over. Onder de regie van de gemeente, uitgevoerd door wijkteams met gezinscoaches. Eén gezin, één aanpak, één regisseur. Gezinnen bij de hand nemen en niet meer loslaten. Tot de problemen weer hanteerbaar zijn. Hanteerbaar voor de ouders zelf en de mensen in hun omgeving. De Raad voor de Kinderbescherming sluit aan bij deze hulp aan gezinnen door gemeenten.

Over de Raad voor de Kinderbescherming

De Raad voor de Kinderbescherming is onderdeel van ketens voor jeugdhulp en jeugdstrafrecht. Steeds staat het belang van het kind centraal. Als hoofdtaak levert de Raad voor de Kinderbescherming een aantal producten en diensten:

  • Beschermingsonderzoek: vermoeden van ernstig bedreigde ontwikkeling/ontbreken van gezag/meestal advies tot maatregel.
  • Gezag- en omgangsregeling: bij scheiding/op verzoek van rechter/advies over gezag, verblijfplaats en omgang.
  • Adoptie gerelateerd: advies over geschiktheid adoptie- of pleeggezin/informatie over afstamming/advies bij afstandszaken.
  • Basis strafonderzoek: advies over straf en hulpverlening/voor officier van justitie en rechter/pedagogische invalshoek.
  • Uitgebreid strafonderzoek: complexe zaken/veel onduidelijkheid/verdiepend onderzoek.
  • Coördinatie taakstraffen: werk- of leerstraffen/voorbereiding, plaatsing, begeleiding/aan de officier van justitie rapporteren over het verloop.

Landelijk & regionaal

De Raad voor de Kinderbescherming is een landelijke organisatie en onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Onafhankelijkheid, zorgvuldigheid en rechtsgelijkheid zijn kernwaarden. De Raad voor de Kinderbescherming werkt met een landelijke directie, een ondersteunend bureau en tien regio’s. In grote lijnen loopt de regio-indeling in de pas met de justitiële indeling: van rechtbanken, Openbaar Ministerie en politie. De Raad voor de Kinderbescherming kent twintig locaties.

Cijfers, afgeronde onderzoeken en activiteiten in 2012:

  • Beschermingsonderzoeken           :19.746
  • Gezag&Omgangsonderzoeken      :  5.249
  • Adoptie gerel.activiteiten             :  2.360
  • Basisonderzoeken                       :18.493
  • Uitgebreidstrafonderzoeken         :  2.290
  • Strafonderzoeken 2A                  :  7.743
  • Strafonderzoeken 2B                  :  3.078
  • Coördinatie Taakstraffen             :14.462

Vind meer informatie in het jaarbericht 2012.