Rutte over CBS-cijfers en internationale toppen

In de ministerraad is gesproken over de nieuwe cijfers die het CBS deze week heeft gepresenteerd. De cijfers laten zien dat Nederland door een moeilijke economische fase gaat. 

De economie krimpt nog steeds, maar minder hard dan in het vorige kwartaal. 'Een teken dat de economie aan het stabiliseren is', aldus minister-president Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Dat neemt volgens hem niet weg dat mensen onzeker blijven over hun baan, pensioen en waarde van hun huis. Rutte benadrukt dat herstel van vertrouwen nodig is om de economie er weer bovenop te helpen. Het kabinet neemt daarom diverse initiatieven, zoals het deze week gesloten Techniekpact

Europese Raad en Nederlands-Duits regeringsoverleg

Rutte kijkt daarnaast vooruit naar de twee belangrijke toppen die volgende week op de agenda staan. Tijdens de Europese Raad op woensdag 22 mei wordt onder meer gesproken over de voortgang van het Europese energiebeleid. Nederland maakt zich in de EU al een tijd hard voor de vervolmaking van de interne energiemarkt. 'We moeten in Europa nieuwe groei creëren en de interne markt is daarvoor een uitstekend instrument', aldus Rutte. 

De dag na de Europese Raad is er overleg tussen afvaardigingen van de Duitse en Nederlandse regeringen in Kleef. Naast de minister-president nemen de ministers Timmermans, Dijsselbloem, Kamp, Plasterk, Bussemaker en staatssecretaris Mansveld hieraan deel. Rutte: 'Met dit initiatief worden de goede en intensieve betrekkingen tussen de beide landen onderstreept en geïntensiveerd.' Het is voor het eerst dat een dergelijke Duits-Nederlandse ontmoeting wordt georganiseerd.