Ministerraad 17 mei 2013

INLEIDEND STATEMENT:
Ja, goedemiddag. Vandaag in de ministerraad hebben wij kort teruggeblikt op het debat gisteren over de verantwoordingstukken. We hebben een aantal besluiten genomen, waaronder de verdere invulling van de bezuinigingstaakstelling op de begroting van Veiligheid en Justitie en de instelling van de commissie-Kalsbeek. We hebben ook gesproken over de nieuwe cijfers van het CBS deze week, over de stand van de economie en die cijfers laten zien dat Nederland door een moeilijke economische fase gaat. De economie krimpt nog steeds, maar minder hard dan in het vorige kwartaal. Een teken dat de economie aan het stabiliseren is, maar wat niet wegneemt dat veel mensen bezorgd zijn over hun baan, over hun huis, over de toekomst van hun kinderen, hun koopkracht, hun pensioen. En dat betekent dus dat herstel van vertrouwen nodig is om de economie er verder bovenop te helpen. Ik heb daar eerder - ook op deze plaats - aandacht voor gevraagd. Het kabinet neemt daartoe diverse initiatieven. Heel recentelijk nog het Techniekpact, om te zorgen dat we de tekorten van technici op de arbeidsmarkt kunnen terugdringen. Maar ook uiteraard de verschillende akkoorden die zijn gesloten in de afgelopen weken.

Volgende week woensdag ben ik in Brussel voor de Europese Raad. Daar zullen we onder meer spreken over de voortgang van het Europese energiebeleid. Nederland maakt zich in de EU al een tijdje hard voor de vervolmaking van de Interne Energie Markt. In een aantal landen zijn de energiemarkten nog onvoldoende geliberaliseerd. We moeten in Europa nieuwe groei creëren en de Interne Markt is daarvoor een uitstekend instrument. Daarnaast is de bestrijding van belastingontwijking en belastingfraude een belangrijk onderwerp van de top. Het gaat daarbij om grote bedragen, die de overheden in Europa mislopen en waar andere belastingbetalers dus voor opdraaien. In alle EU-landen tezamen gaat het om een totaalbedrag van duizend miljard euro, dat is dus ongeveer de omvang van de economie van Spanje. Het gaat dus om een belangrijk onderwerp.

De dag na de Europese Raad is er overleg tussen afvaardigingen van de Duitse regering en de Nederlandse regeringen in Kleef. De Nederlandse delegatie bestaat uit mijzelf en de ministers Timmermans, Dijsselbloem, Kamp, Plasterk, Bussemaker en staatssecretaris Mansveld. Naast het plenaire overleg spreek ik ook bilateraal met Bondskanselier Merkel. Het is de eerste keer dat we een dergelijke Duits-Nederlandse ontmoeting hebben op dit niveau, op deze manier. Daarmee worden nog eens een keer de goede betrekkingen verder onderstreept en geïntensiveerd. Het geeft uitvoering aan wensen uit de Tweede Kamer, onder andere van Han ten Broeke, om zoiets te organiseren en het is goed dat dat nu plaatsvindt, volgende week donderdag.