Genomineerden Jos Brink Prijs 2013 bekend

Minister Jet Bussemaker (OCW) maakt vrijdagavond 17 mei in theater Dilligentia in Den Haag de winnaar bekend van de staatsprijs voor homo-emancipatie, de Jos Brink Prijs. Op de shortlist staan 3 genomineerden, zo maakte de jury vandaag bekend: Glenn Helberg, Boris Dittrich en, als derde kandidaat, de militairen in het netwerk van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht.

De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transseksuelen. De winnaar van de staatsprijs ontvangt een geldbedrag van tienduizend euro en een kunstwerk. Ook zal de minister de officiële innovatieprijs homo-emancipatie uitreiken.

Genomineerden

De in Curaçao geboren en getogen Glenn Helberg zet zich al jarenlang vrijwillig in als voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) en weet vanuit die positie diverse taboeonderwerpen binnen de Caribisch-Nederlandse gemeenschap aan de orde te stellen. Ook nam hij het initiatief voor de landelijke “Stop the violence mars en manifestatie” tegen homoseksuelen en was initiator van de eerste Antilliaanse boot bij de Canal Parade tijdens de Amsterdamse Gay Pride waarmee hij seksuele diversiteit in de Caribisch-Nederlandse gemeenschap een gezicht wist te geven.

De Nederlandse jurist en oud-politicus Boris Dittrich, werkt sinds 2007 als Directeur pleitbezorging Seksuele Minderheden voor de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, een internationale niet-gouvernementele organisatie die zich richt op de aanpak van mensenrechtenschendingen. Het hoofdkwartier bevindt zich in New York; verder zijn er vestigingen in meerdere (meest westerse) landen. De organisatie werkt met veel vrijwilligers. HRW onderzoekt mensenrechtensituaties in landen over de hele wereld, rapporteert daarover en kaart bevindingen aan bij onder meer de Verenigde Naties en nationale regeringen.

De militairen die actief zijn binnen het netwerk van de Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht richten zich sinds 1987 op de belangen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders bij Defensie. Het personeelsbeleid van Defensie richt zich op het creëren van een sociaal veilige werkomgeving voor LHBT personeel. Vanwege de homo-emancipatie is homoseksualiteit op de werkvloer nu bespreekbaar.

De jury van de Jos Brink Prijs 2013 bestaat uit Sara Kroos (voorzitter), Karin Bloemen, Arthur Japin, Jörgen Raymann en Rik van de Westelaken.

Algemene achtergrond IDAHO congres

De internationale ontwikkelingen op het vlak van homo-emancipatie staan twee dagen centraal tijdens de eerste Europese editie van ‘IDAHO’, dé internationale homo-emancipatietop die vanaf aanstaande donderdag 16 mei van start gaat in Den Haag.Als gastland en initiatiefnemer van de eerste editie van deze top, ontvangt Nederland ruim 700 deelnemers uit binnen- en buitenland. Minister Jet Bussemaker (emancipatie) treedt namens het kabinet op als gastvrouw en ontvangt collega-ministers uit o.a. Finland, Verenigd Koninkrijk, België en Zweden. Daarnaast nemen delegaties van de Raad van Europa, Europarlementariërs, internationale roze netwerken van politie en krijgsmacht, mensenrechtenverdedigers, koplopergemeenten en studenten aan het congres deel. Hare Majesteit Koningin Máxima zal op donderdagavond 16 mei aanwezig zijn tijdens de officiële IDAHO bijeenkomst in de Ridderzaal.

Nederland koploper

Eerder onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) wees uit dat Nederland internationaal nog altijd koploper is wat betreft acceptatie van homoseksualiteit. Op verschillende locaties in Den Haag gaan de deelnemers aan het IDAHO congres in deelsessies en workshops met elkaar in gesprek over de vraag hoe de emancipatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders op Europees niveau verbeterd kan worden en wat men kan leren van elkaar. Het thema van het congres is ‘Joining Forces, Moving Forward; in Europe and beyond’. Aan het programma nemen ook de veertig ‘Rainbow Cities’ deel, steden die zich actief inspannen om de sociale acceptatie en veiligheid en weerbaarheid van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) te vergroten. Op vrijdagochtend 17 mei spreekt Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie en Grondrechten) de deelnemers toe.

Jos Brink Prijs

Het congres sluit af met de uitreiking van de Jos Brink Prijs op vrijdagavond 17 mei, dé oeuvreprijs die wordt uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgenders. Minister Bussemaker reikt de prijs uit in theater Diligentia in Den Haag. De jury bestaat uit Sara Kroos (voorzitter), Karin Bloemen, Arthur Japin, Jörgen Raymann en Rik van de Westelaken. Navanethem Pillay, de Hoge Commissaris van de VN voor mensenrechten, zal tijdens de afsluitende bijeenkomst spreken.

Het congres sluit af met de uitreiking van de Jos Brink Prijs op vrijdagavond 17 mei, dé oeuvreprijs die wordt uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgenders. Minister Bussemaker reikt de prijs uit in theater Diligentia in Den Haag. De jury bestaat uit Sara Kroos (voorzitter), Karin Bloemen, Arthur Japin, Jörgen Raymann en Rik van de Westelaken. Navanethem Pillay, de Hoge Commissaris van de VN voor mensenrechten, zal tijdens de afsluitende bijeenkomst spreken.

De titel van het congres verwijst naar de International Day Against HOmophobia, jaarlijks op 17 mei. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besloot in 1991 op deze dag om homoseksualiteit te schrappen van de lijst geestesziekten. Daarmee is 17 mei dé dag waarop homo-emancipatieorganisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. Een overzicht van wereldwijde activiteiten is te vinden op: www.dayagainsthomophobia.org.