Minister huldigt vredesambassadeurs Markelo

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft vanavond in Markelo 45 Canadese en Nederlandse jongeren gehuldigd als Ambassadeurs van de Vrede. De studenten hebben de afgelopen weken een fietstocht ondernomen van Normandië, waar in 1944 de bevrijding begon, naar diverse plaatsen in ons land.

De zogenoemde Frank Graham Liberation Cycle Tour draagt de naam van een van de bevrijders van deze Twentse gemeente. De Canadees is al enkele jaren te gast bij de herdenkingen in Markelo. “Dankzij de offers die Frank Graham en zijn medestrijders hebben gebracht, is Nederland bevrijd. We zijn ze voor eeuwig dankbaarheid verschuldigd”, sprak minister Hennis.

Grenzen

Ze benadrukte dat we onze vrijheid nooit voor lief moeten nemen. “Vrijheid moet je koesteren en bewaren”, sprak zij. “Daarbij moeten we net als Frank Graham destijds over de eigen grenzen heen kijken, want vrijheid houdt niet op bij de grenzen.”

Overgang

De minister vindt dan ook dat het verhaal van de bevrijding moet blijven doorklinken. De Canadese en Nederlandse studenten symboliseren daarbij de nieuwe manier van herdenken en nemen het stokje van de veteranen over. Ze markeerden deze overgang door de route te fietsen die de bevrijders na de landingen op de Normandische kust volgden: van Juno Beach, via de Ardennen naar Arnhem, Nijmegen en als laatste dus Markelo.