Inhuldigingsmedailles voor inzet troonswisseling

Vertegenwoordigers van onder meer Defensie, politie en gemeente hebben een zilveren inhuldigingsmedaille gekregen. Minister-president Mark Rutte reikte de eerste 8 onderscheidingen gisteren uit in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

De inhuldigingsmedaille.

De 8 kregen de medaille voor hun actieve bijdrage aan het goede verloop van de inhuldigingsdag. De medewerkers werden tijdens de dankbijeenkomst geroemd om hun inzet. Rutte: "Deze 8 staan symbool voor de duizenden en duizenden mensen die net wat extra's hebben gedaan om de inhuldiging tot een succes te maken. Stuk voor stuk hebben ze op hun gebied knappe prestaties geleverd."

Ook burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam maakte een compliment: "Wat een dag! Jullie hebben dat mogelijk gemaakt. Ik heb vele complimenten en dankbetuigingen ontvangen. Die waren aan jullie gericht."

Van Defensie kregen landmachtadjudant Ron van Baarsen en zijn luchtmachtcollega luitenant-kolonel Peter de Boer de 1e inhuldigingsmedailles. Baarsen: “Ik ben er stil van dat ik ben uitgekozen. Het was achter de schermen rennen en vliegen om iedereen op tijd op positie te hebben. Maar als het geheel dan eenmaal staat, voel je vooral trots."

Ontwerp

Het eremetaal is een tastbare herinnering aan de inhuldiging van Koning Willem-Alexander. Het  kleinood is vervaardigd door de Koninklijke Nederlandse Munt en ontworpen door Hans van Houwelingen. Leuk detail is dat Van Houwelingen ook de huwelijksmedaille 2002 ontwierp.

Het portret van de Koning siert de voorzijde van de inhuldigingsmedaille. Op de achterkant staat zijn monogram, in de rand de datum van de troonswisseling 30-4-2013.

Naar verwachting ontvangen zij, die zich hebben ingezet voor de troonswisseling, dit najaar tussen 1 september en 31 oktober de inhuldigingsmedaille. De toekenning hiervan geschiedt bij Koninklijk besluit, op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken, die belast is met het Nederlandse decoratiestelsel.

Expertise

Van Baarsen heeft als stafonderofficier bij het Bureau Ceremonieel veel ervaring op het gebied van het afstemmen, organiseren en schriftelijk vastleggen van militair ceremonieel. Dit speelt een rol bij onder meer staatsbezoeken, staatsbegrafenissen en het aanbieden van geloofsbrieven van ambassadeurs aan het staatshoofd. Dankzij deze expertise en zijn toewijding leverde Van Baarsen een belangrijke bijdrage aan het slagen van de ceremoniële aspecten. Het opstellen van draaiboeken voor Defensieactiviteiten rond het Paleis en op de Dam zijn volledig toe te schrijven aan de adjudant.

Symbool voor de rest


Minister-president Mark Rutte te midden van de gedecoreerden.

Luitenant-kolonel De Boer bereidde een gecombineerde eenheid van leden van marechaussee, landmacht, luchtmacht, marine, adelborsten en cadetten voor op hun rol tijdens de troonswisseling. Dit resulteerde in een zeer goede uitvoering van de ‘paarse’ eenheid. "Een grote eer om de medaille van de minister-president te ontvangen. Ik heb een fantastische dag gehad de 30e, mijn detachement stond met 211 man aangetreden, inclusief de Luchtmachtkapel. En het verliep perfect. We stonden aan de blauwe loper toen het koningspaar en hun gasten de kerk uit kwamen, we hebben echt iedereen gezien", zei De Boer.