Dijsselbloem maakt vaart met strengere kapitaaleisen

Minister Dijsselbloem van Financiën gaat de Wet op het financieel toezicht (Wft) aanpassen aan de nieuwe Europese bankenrichtlijn en –verordening (CRDIV). Naast strengere regels voor kapitaal van banken en beleggingsondernemingen worden in het Europese pakket nieuwe regels inzake governance en transparantie geïntroduceerd. De openbare consultatie voor wijziging van de Wft is gestart.

Onlangs is in de Europese Raad en het Europees parlement een akkoord bereikt over de nieuwe richtlijn en verordening. Zij bevatten strengere regels voor kapitaal van banken en beleggingsondernemingen in Europa. Het Bazel III-akkoord wordt hierin uitgewerkt. Banken moeten straks meer en beter kapitaal aanhouden, waardoor zij meer solide zullen zijn. Het pakket omvat ook strengere normen voor liquiditeit waaraan banken moeten voldoen. Al deze regels zijn nodig om bankencrises in de toekomst te voorkomen. De strengere regels worden gefaseerd ingevoerd. Banken en beleggingsonderneming hebben zo de mogelijkheid om tijdig aanpassingen door te voeren.

Ook zijn regels voor bijzondere situaties vastgesteld waarin de financiële stabiliteit in het geding is: het is dan mogelijk tijdelijk aanvullende regels vast te stellen. Tenslotte worden aanvullende Europese regels geïntroduceerd: de governance van banken wordt versterkt, de sanctiebevoegdheden van nationale toezichthouders worden geharmoniseerd en er worden strengere transparantie-eisen opgelegd.

Consultatie implementatiewet CRDIV

Het pakket maatregelen bestaat uit een Europese richtlijn en een Europese verordening. De verordening werkt rechtstreeks in Nederland. Het wetsvoorstel waarvoor de consultatie is gestart, geeft uitvoering aan de richtlijn en past hiertoe de Wet op het financieel toezicht aan. Het is belangrijk om snel uitvoering te geven aan het Europese pakket in Nederlandse wetgeving, zodat de Nederlandse banken hier aan moeten voldoen. Hiertoe heeft het ministerie van Financiën op basis van de teksten waarover onlangs een Europees akkoord is bereikt nu al een implementatiewetsvoorstel opgesteld.

Het voorstel voor de implementatiewet CRDIV is ter consultatie voorgelegd op de website: www.internetconsultatie.nl. De termijn voor consultatie bedraagt vierenenhalve week. Reacties kunnen tot en met uiterlijk vrijdag 24 mei worden ingediend. Reageren kan via: www.internetconsultatie.nl/crd4.