Ploumen: TCX voorbeeld van moderne ontwikkelingssamenwerking

Investeerders in ontwikkelingslanden kampen vaak met verhoogde risico’s, bijvoorbeeld door fluctuaties van wisselkoersen.The Currency Exchange Fund (TCX) biedt bedrijven die in ontwikkelingslanden willen investeren een manier om risico’s op wisselkoersverliezen af te dekken. Het fonds is een goed voorbeeld hoe de overheid de markt kan helpen.

Dat zei minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dinsdag bij een conferentie ter ere van het vijfjarig bestaan van TCX.

‘TCX past in de nieuwe agenda voor hulp, handel en investeringen die de wereld nodig heeft’, meent Ploumen. Met een initiële lening van Nederland en Duitsland heeft TCX zeven keer zoveel kapitaal uit de markt weten te halen en de aandeelhouders een jaarlijks rendement van 3% geboden. ‘Zo maakt TCX met relatief weinig ontwikkelingsgeld grote investeringen mogelijk die anders niet gedaan zouden zijn.'

Ploumen nodigde de aanwezigen uit haar te voeden met nog meer creatieve en innovatieve ideeën die duurzame handel en investeringen in ontwikkelingslanden bevorderen.