VN moet mogelijk gebruik chemische wapens Syrië kunnen onderzoeken

Nederland steunt de wens van de VN om een onderzoek te doen naar het mogelijke gebruik van chemische wapens in Syrië. ‘Dit onderzoek moet zo gedegen, onafhankelijk en onpartijdig zijn,’ aldus minister Timmermans bij de opening van de 3e toetsingsconferentie van het Chemische Wapens Verdrag.

Timmermans roemde de prestaties van de OPCW in de afgelopen jaren en riep de 8 landen die nog niet zijn toegetreden dat nu snel te doen. ‘Maar we zien ook het gevaar van de ontwikkeling van biologische wapens en proliferatie van nucleaire wapens. We hebben daarom een sterkere internationale rechtsorde nodig om het gebruik van chemische, biologische en nucleaire wapens te controleren. Regels alleen zijn niet genoeg. We moeten deze ook toepassen', aldus Timmermans.

Het Chemische Wapens Verdrag voorziet in een wereldwijd verbod op het ontwikkelen, in voorraad hebben of gebruiken van chemische wapens. Sinds de inwerkingtreding in 1997 zijn 188 landen partij geworden bij het Chemische Wapens Verdrag. De OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens ziet onder meer toe op de naleving van het verdrag en is gevestigd in Den Haag. De vorige toetsingsconferentie van de landen partij bij het Chemische Wapens Verdrag vond plaats in 2008.

Morgen is Nederland medeorganisator van een ministeriële bijeenkomst van het Non-Proliferation and Disarmement Initiative. Bewindspersonen van onder meer Duitsland, Japan, Mexico en Canada komen naar Den Haag om te spreken over welke stappen gezet kunnen worden om het regime van nucleaire ontwapening en non-proliferatie te versterken.

In 2014 organiseert Nederland de Nuclear Security Summit in Den Haag. Alle VN landen zullen daaraan deelnemen.

Minister Frans Timmermans bij de OPCW

Minister Frans Timmermans bij de OPCW