Opening vernieuwde Scheveningse boulevard

SNELLE MUZIEK

VOICE-OVER: Na drieënhalf jaar werken opende minister Schultz van Haegen de vernieuwde boulevard van Scheveningen.

Met bijna twee kilometer nieuwe boulevard, één kilometer nieuwe dijk en 2,6 miljoen kubieke meter opgespoten zand is Scheveningen als zwakke plek in onze kustverdediging, goed aangepakt.

MINISTER SCHULTZ VAN HAEGEN: Den Haag is vanaf vandaag niet alleen maar een mooie stad áchter de duinen maar ook weer een mooie en veilige stad vóór de duinen en wat mij betreft, kan het badseizoen beginnen.

VOICE-OVER: Het project in Scheveningen sluit goed aan bij een van de doelstellingen van het Deltaprogramma een veilige, economisch sterke en aantrekkelijke kust.

SCHULTZ VAN HAEGEN: Wat heel bijzonder hier is is dat we het probleem van waterveiligheid gecombineerd hebben met een mooie ruimtelijke inrichting.

We moesten werken aan de dijk maar je wil geen steeds grotere, steeds bredere dijk en eigenlijk steeds minder strand en toerisme dus we hebben de dijk en de boulevard gecombineerd.

VOICE-OVER: Nederland heeft veel kennis als het gaat om watermanagement.

Dit project is een goed voorbeeld van het nieuwe denken over water.

SCHULTZ VAN HAEGEN: Dit was een van de acht zwakke schakels die we kenden in de kust, en dat waren echt plekken in de kust die niet meer voor de komende honderd jaar bestand waren tegen een grote storm.

ADRI BOM-LEMSTRA: Het ontwerp is zo ontworpen dat je een nieuwe veilige dijk krijgt door hem hoog genoeg te maken, zand in de vooroever te storten waardoor de golven minder kracht op de dijk uitoefenen en door hem glooiend te maken.

Door die glooiing in het ontwerp heb je ook dat de kracht van de golven minder hard op een dijk beukt en die drie elementen bij elkaar maken een veilige dijk.

Ik denk dat dit ook voor heel veel steden wereldwijd waar weinig ruimte is, echt een oplossing kan zijn dus ook weer een mooi exportproduct.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)