Ploumen: publiek hulpgeld vaker gebruiken als hefboom voor privaat geld

Zo’n drieduizend artsen en klinieken in Afrika krijgen voor 60 miljoen euro aan leningen om hun zorgaanbod te verbeteren dankzij een garantiestelling van slechts 2 miljoen euro door de Nederlandse overheid. Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil haar krimpende hulpbudget vaker op dit soort manieren gebruiken om private giften en investeringen in ontwikkelingslanden uit te lokken. Dat zei de minister woensdag na een werkbezoek aan de PharmAccess Group in Amsterdam.

‘Doordat wij als Nederlandse overheid voor 2 miljoen euro garant staan, heeft het fonds 25 miljoen euro van internationale investeerders weten aan te trekken van onder meer Deutsche Bank en de Overseas Private Investment Corporation. Met dat kapitaal kan het fonds vervolgens voor 60 miljoen euro aan leningen uitgeven voor investeringen die de gezondheidszorg in Afrika verbeteren. Zo heeft een relatief kleine bedrag aan publiek hulpgeld een veel grotere impact op de levens van de mensen die het nodig hebben’, aldus Ploumen.

Op vergelijkbare manieren maakt PharmAccess via het Health Insurance Fund ziektekostenverzekeringen mogelijk voor 110.000 mensen in Nigeria, Tanzania, Namibië en Kenia, die het anders niet zouden kunnen betalen. Een aantal Nederlandse bedrijven (Aegon, SNS, Achmea, Heineken, Unilever en Shell) heeft parallel hieraan het Investment Fund for Health in Africa opgericht, waarmee zij samen met andere bedrijven en ontwikkelingsbanken investeren in grote Afrikaanse zorgaanbieders.