Video: Rotterdam wil met minder regels meer ondernemen

Door het verminderen van regeldruk wordt ondernemen in Rotterdam aantrekkelijker. Minister Kamp (Economische Zaken) en voorzitter Hans Biesheuvel van MKB Nederland zagen dat maandag 25 maart 2013 toen ze een bezoek brachten aan ondernemers in de stad.

VOICE-OVER: Minister Kamp en MKB-voorzitter Biesheuvel spraken in Rotterdam met ondernemers over hoe zij omgaan met regeldruk en financiering.
In de Rotterdamse horeca wordt gebruikgemaakt van het Ondernemingsdossier, een online-applicatie waarmee bedrijven gegevens kunnen delen met overheden.
Zo sparen ze tijd en hoeven ze minder administratieve handelingen te doen zoals het aanvragen van vergunningen.
Toch blijft het een uitdaging om in deze tijd te ondernemen merkt ook Iris Wulffraat, eigenaar van eetcafé Opa.
IRIS WULFFRAAT: In deze tijden van crisis is het zo dat mensen meer kwaliteit willen voor minder geld.
Ik heb een eetcafé, dus de mensen willen alleen met een hoofdgerecht toe kunnen.
Dus het is hier niet dat je voor, hoofd, na we hebben het wel, maar dat is niet echt gebruikelijk waardoor de besteding ook weer vrij laag is.
Je moet gewoon zorgen dat je goeie, voedzame maaltijden verstrekt van een hele goeie kwaliteit, met een beetje liefde, ja, en minder marge.
VOICE-OVER: Een van de terugkerende onderwerpen bij de gesprekken is het consumentenvertrouwen.
Klanten zouden wegblijven bij slechte berichten over de economie.
MINISTER KAMP: Ze zeiden van: als er slecht nieuws komt uit Den Haag dan merken wij dat onmiddellijk in onze omzet.
Ik vind niet dat we slecht nieuws moeten verbloemen en goed nieuws verzinnen maar ik denk wel dat we de dingen moeten doen die verstandig zijn zoals het op orde brengen van de overheidsuitgaven zoals zorgen voor ondersteuning van de financiering van bedrijven en zorgen voor het wegnemen van onnodige regeldruk.
Met al die dingen zijn we bezig én we brengen het huishoudboekje van de overheid op orde en dat bij elkaar is een positief verhaal waarvan we moeten proberen ook het positieve nieuws goed bij de mensen over te brengen.
VERSLAGGEVER: Heb je een tip voor collega's?
Nou, stoppen met zeuren.
Ja, stoppen met zeuren, weet je. We leven nu in een nieuwe werkelijkheid.
Het is inderdaad crisis. Mensen hebben minder geld te besteden of in ieder geval de perceptie is er dat mensen minder geld te besteden hebben.
Stop met zeuren en ga gewoon ondernemen en probeer om toch nieuwe mogelijkheden aan te boren om 't je gasten naar de zin te maken.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)