Toespraak Rutte bij ontvangst van Kretschmann, voorzitter van de Duitse Bondsraad

Korte toespraak van minister-president Mark Rutte bij de lunchontvangst van Winfried Kretschmann, voorzitter van de Duitse Bondsraad, Den Haag, 25 maart 2013

Sehr verehrter Herr Kretschmann, excellenties, dames en heren,

Herr Kretschmann, graag heet ik u en uw delegatie van harte welkom in Nederland. Het is voor mij een groot genoegen en een grote eer u hier te mogen ontvangen. Het is traditie dat elke nieuwe voorzitter van de Duitse Bondsraad ons land bezoekt. Een erg goede traditie wat mij betreft, en ik ben verheugd dat u deze traditie voortzet.

Herr Kretschmann, ik las een dezer dagen een interview met u, waarin u een uitspraak deed die bij mij is blijven hangen. U zei dat 'denken und schaffen' de mensen uit Baden-Württemberg typeert. 'Dass sie das, was sie erdacht haben, auch gerne umsetzen'.  Deze uitspraak trof mij, omdat ik denk dat deze karaktertrek van denken en doen, van uitvinden en creëren, niet alleen de Baden-Württembergers, maar ook de Nederlanders typeert.

Door denken und schaffen heeft Baden-Württemberg zich ontwikkeld tot het belangrijkste high techgebied van Duitsland, met op afstand de meeste patenten en de hoogste ingenieursdichtheid. Ik zie natuurlijk direct een parallel met onze regio Eindhoven, in 2011 nog verkozen tot slimste regio ter wereld. Zowel Baden-Württemberg als Eindhoven zijn kampioen patentaanvragen. Het zijn regio's waar gewerkt wordt aan de technologieën en producten van morgen. Florerende regio's, die zich razendsnel ontwikkelen en die zichzelf steeds opnieuw uitvinden.

Dit denken und schaffen proberen wij ook als overheid te bevorderen, juist ook in tijden van crisis, door samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven te stimuleren. Door de connectie maken tussen de uitvinding, de uitvoering en de markt. En dat doen we natuurlijk niet alleen in Eindhoven of in Baden-Württemberg, maar ook op landelijk niveau. U noemt dat 'denken und schaffen'. Wij in Nederland noemen dat 'kennis, kunde, kassa'. Maar we bedoelen hetzelfde. Kennis leidt tot meerwaarde leidt tot welvaart en welzijn voor de inwoners van onze landen.

En daar ligt meteen ook een basis voor de intensieve samenwerking tussen onze landen. Om te beginnen op economisch vlak. Niet voor niets is de handel tussen onze landen vorig jaar nóg verder gestegen, met ruim 4 procent tot 157,6 miljard euro. Dat handelsvolume behoort tot een van de grootste ter wereld. Nederland was in 2012 bovendien de grootste exporteur naar Duitsland, met een totale waarde van 86 miljard euro -  een absoluut record in onze gezamenlijke geschiedenis.

Ook in Europa trekken Nederland en Duitsland samen op. We staan zij aan zij in de bestrijding van de eurocrisis. In ons streven het vertrouwen te herstellen en de noodzakelijke hervormingen door te voeren. En ook daarbij kunnen we wel wat van die Zwabische en Nederlandse mentaliteit gebruiken: vlijtigheid én creativiteit, denken én doen - dat zijn eigenschappen waarmee crises worden overwonnen.

En als buren blijven wij elkaar veelvuldig opzoeken en ontmoeten. Zo is een van de eerste buitenlandse bezoeken van ons nieuwe Koningspaar gepland voor begin juni en gaat naar Baden-Württemberg.  Dat wordt ongetwijfeld een mooie en succesvolle ontmoeting.

Herr Kretschmann, nogmaals, heel hartelijk welkom en veel dank voor uw komst. Ik wil graag toosten op uw aanwezigheid hier. Op onze vriendschap. Op de samenwerking tussen onze landen onderling en in Europa. Op onze uitstekende verhouding als buren. En op onze gezamenlijke mentaliteit van denken und schaffen.

Proost en smakelijk eten!