Mededeling tegemoetkoming in verband met verliezen door vondst van Pepper weevil


Aan de Firma A. Th.J. Barendse en Zonen wordt op grond van artikel 10, tweede lid, onderdeel a (i) van verordening (EG) nr. 1857/2006 een tegemoetkoming verstrekt van € 45.530,75. Deze tegemoetkoming wordt verstrekt in verband met de verliezen door de vondst van de Pepper weevil op dit bedrijf. Het bedrijf betreft een landbouwbedrijf als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van verordening (EG) nr. 1857/2006.

Op 20 juli 2012 is de aanwezigheid van Anthonus eugenii (Pepper weevil) door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op het bedrijf van Kwekerij Acros B.V. te Poeldijk vastgesteld. De Firma A. Th.J. Barendse en Zonen is een teeltbedrijf in paprika.

De Pepper weevil is een schadelijk organisme als bedoeld in de Plantenziektenwet. De Plantenziektenwet definieert (in artikel 1) schadelijke organismen als: voor planten (of plantaardige producten) schadelijke organismen van dierlijke of plantaardige aard.

Oorspronkelijk komt de Pepper weevil voor in Midden-Amerika en het zuiden van de Verenigde Staten waar het grote economische schade veroorzaakt.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft in verband met de uitbraak van de Pepper weevil een risicobeoordeling uitgevoerd en geconcludeerd dat het organisme ook zeer schadelijk is voor de Nederlandse teelt.

De Firma A. Th.J. Barendse en Zonen is geruimd in de periode van 28 augustus tot en met 12 september 2012 op grond van de in artikel 3 van de Plantenziektewet opgenomen bevoegdheid voor de Minister om voorschriften te geven ter voorkoming van het optreden en van de verspreiding van schadelijke organismen.