Overheid blijft punt-nl op internet gebruiken

De Nederlandse overheden zullen geen gebruik gaan maken van de uitgang “.overheidnl” aan het einde van hun domeinnamen op internet. Nederland trekt de reservering van dit “generieke top level domain” in. Het Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en verschillende diensten van de overheid blijven het bekende punt-nl (“.nl”) gebruiken, tenzij zij zelf iets anders hebben aangevraagd.

Het Rijk blijft met alle ministeries te vinden op www.rijksoverheid.nl. Ook diensten, inspecties of andere onderdelen die bij het Rijk horen, houden de uitgang “.nl”, zoals www.belastingdienst.nl, www.knmi.nl en www.koninklijkhuis.nl. De site www.overheid.nl is de wegwijzer naar informatie en diensten van álle overheden.

Een eigen top level domain voor de overheid zou wel voordelen hebben (vindbaarheid, herkenbaarheid, uniformiteit, beveiliging), maar dit zou niet opwegen tegen de hoge kosten (enkele miljoenen) en de ingewikkelde verandering van alle domeinnamen met bijbehorende beveiligingscertificaten en verwijzingen. De voor- en nadelen zijn onderzocht door onderzoeksinstituut Novay.