Nederland en Frankrijk kunnen samenwerking tussen Noord- en Zuid-Europa versterken

Nederland en Frankrijk hebben een belangrijke rol te spelen om de samenwerking tussen noordelijke en zuidelijke Europese landen te versterken. Kennis over elkaar leidt tot respect voor elkaar. Landen kunnen het niet meer in hun eentje. Alleen als we samenwerken kunnen we de uitdagingen van de toekomst aan.’ Dat zei minister Timmermans tijdens de bijeenkomst van de Nederlands-Franse Samenwerkingsraad vandaag in Den Haag.

De Nederlands-Franse Samenwerkingsraad werd in 2003 door Nederland en Frankrijk opgericht om de bilaterale betrekkingen tussen beide landen te versterken. De raad brengt vertegenwoordigers uit politiek, bedrijfsleven, journalistiek, wetenschap en cultuur bijeen en organiseert elk jaar seminars, bezoeken en uitwisselingen, zoals de jaarlijkse Erasmus-Descartes conferentie en de bijeenkomsten van jonge talenten. ‘Door de vele contacten tussen vertegenwoordigers uit beide landen kunnen we economische kansen pakken en banen genereren die zo hard nodig zijn voor onze jongeren,’ aldus minister Timmermans.

Frankrijk is voor Nederland de 3e handelspartner en 7e investeerder. Voor Frankrijk is Nederland de 7e handelspartner en 10e investeerder.

Eerder vanmorgen spraken minister Timmermans en minister Fabius over ontwikkelingen in Syrië, Iran, de Maghreb regio en Mali. De bewindspersonen spraken ook over de relatie met de buurlanden van de Europese Unie en de ontwikkelingen in de Eurozone.

Later vandaag zullen minister Timmermans en minister Fabius het nieuwe ambassadegebouw van de Franse ambassade openen.