Toespraak Kamp (EZ) bij opening Keukenhof 2013

Toespraak van minister Kamp van Economische Zaken bij de opening van de Keukenhof 2013. (Eerste deel alleen in Engels beschikbaar)

Your Excellencies, president Jansen, ladies and gentlemen,

It’s a pleasure to be here to celebrate both the beauty of Dutch nature and the skills of our gardeners at this 64th opening of the Keukenhof.

I just had the privilege of walking through the gardens with the president of the UK’s Royal Horticultural Society, Elizabeth Banks, and our Olympic hockey gold medallist, Naomi van As. We marvelled at the colourful tulips in the Willem-Alexander Pavilion and the cheerful daffodils in the Inspirational Gardens.

I must confess that I felt proud to be Dutch. Our country has so much to offer! And when the president of the Royal Horticultural Society – with its 145 partner gardens and 200-year history – tells us these gardens are beautiful, who are we to argue?!

The art of gardening is certainly one of the many things across the Channel we can admire. So I wholeheartedly approve of this year’s theme. The United Kingdom truly is a land of great gardens. (Me and my wife, we visited many of these gardens, back in the good old days, before 2002, when I became a minister!)

Having said that, I hope you will allow me to continue in Dutch. After all, I don’t want to put our interpreters out of work.

Dames en heren,

Walter Jansen sprak net al over ongekende prestaties van de Nederlandse tuinbouw en bloembollensector. Ik ben daar zelf telkens weer van onder de indruk. Het is toch geweldig dat een land als Nederland, met beperkte oppervlakte, maar liefst 60% van alle bloembollen ter wereld produceert? En dat de afgelopen jaren zelfs driekwart van de wereldhandel in bloembollen via Nederland ging – en we dus ook daar absolute marktleider zijn?

Het geheim is innovatie. Want achter deze kleurenzee schuilen decennia van laboratoriumwerk en permanente vernieuwingsdrang. De bloemen en bollen in dit park zijn zo mooi dankzij onze onderzoekers en ondernemers. Mensen die weten dat je het mooiste resultaat behaalt door intensief samen te werken.

Dames en heren,

Dat geldt ook voor de toeristische sector. Ook die levert een indrukwekkende prestatie. Met bijna 12 miljoen buitenlandse bezoekers heeft ons land vorig jaar een nieuw record gebroken. De meesten komen nog steeds uit Duitsland, België en -- uiteraard -- het Verenigd Koninkrijk. Tegelijkertijd is het aantal bezoekers uit Japan, China en India spectaculair gestegen [China en Japan + 23%, India + 16%]. De verwachting is dat die groei dit jaar doorzet.

Daarmee is de toeristische sector – met de touroperators, de hotelbranche, de horeca en de recreatie – van grote waarde voor onze economie. Zeker nu! Want u bent samen als sector goed voor een omzet van 37 miljard euro en 400.000 banen. En u biedt ook kansen aan mensen met een lagere opleiding die minder sterk op de arbeidsmarkt staan.

Bovendien draagt u er als sector toe bij dat Nederland een aantrekkelijk land is en blijft om in te leven. En daarmee trekt u niet alleen bezoekers naar Nederland, maar ook bedrijven die zich hier willen vestigen. Bedrijven die zorgen voor meer groei en meer banen in Nederland. En ook dát is in deze tijd hard nodig.

Dames en heren,

Ik wil graag helpen om Nederland internationaal nog beter op de kaart te zetten. Want we hebben in ons unieke land aan de Noordzee zo veel te bieden! Stranden en duinen, de Hoge Veluwe, de Gouden Bocht en het vernieuwde Rijksmuseum, de Gelderse kastelen, de Friese meren, en de Keukenhof natuurlijk!

Dat aanbod kunnen we samen nog beter over het voetlicht brengen. Natuurlijk ga ik u niet vertellen hoe u dat moet doen – dat weet u als ondernemers zelf beter. Maar ik kan wel zorgen dat u meer ruimte krijgt om nieuwe ideeën uit te voeren. Onder meer door te zorgen dat u minder last krijgt van bureaucratie en administratieve rompslomp. En dat u beter toegang krijgt tot financiering.

Wat dat eerste betreft is dit kabinet ambitieus: de regeldruk is de afgelopen drie jaar al met 1 miljard euro teruggebracht, wij gaan in deze kabinetsperiode nog eens 2,5 miljard verder terug. Toerisme, horeca en recreatie zijn sectoren die daarbij prioriteit krijgen.

Ondernemers in de horeca en in de recreatie behoren tot de eersten die gebruik maken van het digitale Ondernemingsdossier. Dat zorgt ervoor dat ondernemers gegevens nog maar één keer online in hun digitale dossier hoeven te zetten, en die vervolgens bij elk contact met de overheid kunnen hergebruiken – of het nu gaat om een vergunningaanvraag, een melding of een inspectie. Bovendien wordt het ze online gemakkelijker gemaakt zich aan wettelijke verplichtingen te houden en kansen te benutten.

Ik wil ook dat ondernemers, van groot tot klein, beter toegang krijgen tot financiering. Met een kredietmogelijkheid voor kleine starters gekoppeld aan coaching, met borgstellingen tot 25 miljoen, met risicokapitaal voor innoverende doorgroeiers, met steun voor alternatieve financieringsvormen zoals kredietunies en crowdfunding en met de faciliteiten die de Europese Investeringsbank en het Europees Investeringsfonds bieden.

Tot slot wil ik ook samen met u kijken naar kansen om uw sector te verduurzamen. Want we zien het hier vandaag allemaal om ons heen: recreatie en natuur horen samen. Bezoekers komen speciaal naar Nederland voor onze bloemenpracht en ons natuurschoon. De Keukenhof is daarvoor het ideale uithangbord.

En toch kan groene groei – dat hoor ik van ondernemers in uw sector zelf – nog wel een impuls gebruiken. Daarom gaan we samen – ondernemers en overheid – na hoe we dat kunnen realiseren.

Your Excellencies, ladies and gentlemen,

You are Holland’s ambassadors. We greatly appreciate your presence here and we hope that you will take home plenty of colourful pictures, fond memories and enticing stories.

En met u, ondernemers uit tuinbouw, toerisme en recreatie, werk ik graag samen aan een nog aantrekkelijk toeristisch aanbod in Nederland. De Keukenhof is en blijft daarvoor een bron van inspiratie.

Dank voor uw aandacht.