Rutte: Afghanen klaar voor verantwoordelijkheid

De ministerraad heeft besloten de politietrainingsmissie in Kunduz per 1 juli te stoppen. Minister-president Rutte zei na afloop van de ministerraad dat de Afghanen klaar zijn om zelf de volle verantwoordelijkheid te dragen voor de politietraining.

'De politietrainingsmissie heeft sinds de zomer van 2011 een stevige basis gelegd voor de hele justitieketen in Kunduz', aldus Rutte tijdens zijn persconferentie. Hij benadrukte dat de Afghanen en de internationale partners veel waardering hebben voor de innovatieve en geïntegreerde aanpak in Kunduz.

Ook het vertrek van de Duitsers, verantwoordelijk voor de veiligheid, speelt een rol bij het vertrek van Nederland.

Sociaal overleg

In de ministerraad is verder gesproken over het sociaal overleg. Rutte is optimistisch over het overleg tussen werkgevers en werknemers en het politiek overleg dat daarop volgt. 'Dat zullen geen gemakkelijke gesprekken worden, maar ik heb er vertrouwen in dat wij gezamenlijk tot goede en gedragen oplossingen komen.'

Fiscale maatregelen

Minister-president Rutte ging tot slot in op de uitvoering van de maatregelen waarover het kabinet politieke afspraken heeft gemaakt. Per 1 maart is het BTW-tarief voor verbouw en renovatie van woningen verlaagd. Vandaag heeft het kabinet het wetsvoorstel daarover besproken. Met deze belastingverlaging wil het kabinet de bouwsector en de werkgelegenheid stimuleren.

Verder stelt het kabinet voor om de termijn te verkorten waarbinnen een aanslag of navorderingsaanslag definitief wordt vastgesteld. Ook wordt het in de toekomst mogelijk om het berichtenverkeer tussen fiscus en belastingplichtige elektronisch af te doen.