Toespraak 57th session of the Commission on the Status of Women

Minister Jet Bussemaker sprak tijdens de '57th session of the Commission on the Status of Women', 4/5 maart 2013, United Nations Headquarters, New York.

Mr./Madam Chair, thank you,

Geweld tegen vrouwen en meisjes is een urgent probleem, dat overal ter wereld voorkomt.
Op wereldschaal is een op de drie vrouwen ooit mishandeld of seksueel misbruikt. In Nederland krijgt 84% van de jongvolwassen vrouwen ooit te maken met seksueel overschrijdend gedrag. En LBT vrouwen worden overal ter wereld, ook in Nederland, nog vaker geconfronteerd met discriminatie en geweld.

Geweld tegen vrouwen kan ontstaan waar economische, politieke en sociale ongelijkheid tussen vrouwen en mannen heerst. Daardoor zien we geweld niet alleen in thuissituaties en binnen relaties. Het is ook een instrument waarmee in politieke conflicten en burgeroorlogen macht en onmacht wordt getoond.

Geweld treft vrouwen, maar hen niet alleen. Ook vaders, moeders, broers, zussen, echtgenoten en kinderen lijden mee.
Zowel dader- als slachtofferschap wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven. Geweld tegen vrouwen vergiftigt en ontwricht daarmee uiteindelijk een hele samenleving.

Overheden moeten daarom op een verantwoordelijke en constructieve manier geweld voorkomen en aanpakken, samen met maatschappelijke organisaties en hulpverleners. Internationale verdragen, zoals het ‘Verdrag ter bestrijding van het geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld’ van de Raad van Europa, dat Nederland in 2013 hoopt te ratificeren, zijn hierbij een belangrijke steun in de rug. Ook is Nederland blij met de resolutie over geweld tegen vrouwen (VAW, violence against women), die de General Assembly onlangs aannam.

Tegelijk kunnen we geweld tegen vrouwen niet bestrijden met regels en wetten alléén. Onze samenlevingen moeten ook bereid zijn om te kijken naar achterliggende oorzaken van geweld, naar de systemen die dit faciliteren en naar de factoren die vrouwen - in het bijzonder migranten, vluchtelingen en vrouwen in conflictsituaties - kwetsbaar maken. Zoals financiële en sociale afhankelijkheid, geen toegang tot onderwijs, en huwelijksdwang,

Ik ben daarom blij dat er internationaal steeds meer aandacht is voor de achterliggende oorzaken van geweld.

Daarnaast moeten we geweld ook aanpakken op het niveau van beeldvorming. Stereotypen beelden belemmeren zowel mannen als vrouwen om gelijkwaardig en autonoom hun positie in te nemen, ook in de Westerse wereld. Nederland organiseert daarom dit jaar de internationale conferentie Women and the Media in het kader van de Raad van Europa. Ook steunen we de WE CAN campagne en sluiten we allinaties om de sociale acceptatie van LBT’s te bevorderen.

Ik vertrouw er op dat deze CSW leidt tot gezamenlijke conclusies om geweld tegen meisjes en vrouwen uit te bannen. Zodat de universele rechten van de mens, waaronder seksuele en reproductieve rechten, voor iederéén gelden. Internationale consensus zal een belangrijke steun zijn voor politici en burgers die in hun land geweld en discriminatie tussen vrouwen willen tegengaan.