Teeven publiceert ‘Regeling tegemoetkoming schade openlijk geweld’

De ‘Regeling tegemoetkoming schade openlijk geweld’ is gepubliceerd in de Staatscourant. De regeling, tot stand gekomen op last van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie), maakt het mogelijk om slachtoffers van openlijk geweld zoals in Haren tegemoet te komen in de schade. Hiervoor is een fonds gecreëerd, dat wordt gevuld door bijdrages waartoe daders zijn veroordeeld. Met de regeling wordt conform het streven van dit kabinet de positie van slachtoffers verder versterkt.

Men komt in aanmerking voor de regeling indien er sprake is van een restschade die niet rechtstreeks kan worden verhaald op de dader of (volledig) kan worden geclaimd bij de verzekeraar. De regeling dient als uiterste vangnet voor personen die met onvergoede schade blijven zitten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn omdat er geen specifieke dader van de schade bekend is. Omdat de regeling naar verwachting niet zal kunnen voorzien in een tegemoetkoming voor alle geleden schade, komen alleen natuurlijke personen, personen met een eenmanszaak of ZZP-ers in aanmerking voor de regeling. Grote en middelgrote bedrijven zijn doorgaans immers beter in staat om schade veroorzaakt door openlijk geweld op te vangen.

De regeling heeft terugwerkende kracht tot en met 21 september 2012 (de datum van de Project X rellen in Haren) en loopt tot 1 januari 2015. Daarna zal de regeling worden geëvalueerd. De regeling ziet dus niet alleen op de rellen in Haren, maar ook op toekomstige soortgelijke gevallen zoals bijvoorbeeld voetbalrellen buiten het stadion, huldigingen of Oud en Nieuw-vieringen.

Na de rellen in Haren was er breed overeenstemming dat de daders naast hun straf ook financieel moesten bijdragen aan een tegemoetkoming van de schade, ook al konden zij niet aan specifieke schade worden gerelateerd. In de daaropvolgende procedures heeft het Openbaar Ministerie daarom gebruik gemaakt van de bestaande wettelijke mogelijkheid om als bijzondere voorwaarde storting van een geldsom in een fonds ten gunste van slachtoffers te vorderen. Deze storting bedroeg bij minderjarigen € 250 en bij volwassenen € 500. Tot op heden zijn 45 daders tot storting van een geldsom veroordeeld, tot een totaal van € 17.450. Van enkele tientallen personen moet de zaak in eerste aanleg of in hoger beroep nog voorkomen. De tegemoetkoming zal bestaan uit de opbrengst van de stortingen gedeeld door het aantal gehonoreerde aanvragen. Het beheer van het fonds is in handen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Het Schadefonds organiseert in maart in Haren een informatiebijeenkomst voor gedupeerden. Zij zullen hiervoor nog een uitnodiging ontvangen.