DBFM Sluizenprogramma: tweede marktconsultatie dit voorjaar

Dit voorjaar (naar verwachting in april) vindt het vervolg op de marktconsultatie van 2 november 2012 plaats. Hier meldt Rijkswaterstaat wat gedaan is met de uitkomsten van de marktconsultatie en wordt de laatste stand van zaken rond planning, algemene projectscopes en beleidskeuzes gegeven. De markt zal gevraagd worden wat zij nodig heeft om deze projecten succesvol te laten zijn. De definitieve aankondiging en uitnodiging voor deze bijeenkomst wordt op korte termijn gecommuniceerd

DBFM Sluizenprogramma

Het programma omvat vijf sluisprojecten die als DBFM op de markt worden gezet: Limmel, Eefde, 3e kolk Beatrix, Zeetoegang IJmond en Zeesluis Terneuzen. Ook de Afsluitdijk werkt samen met dit programma. Door een programmatische aanpak stuurt Rijkswaterstaat op efficiency in contractvoorbereiding (standaardisatie en uniformiteit) en op inzet van mensen en middelen. Het programma toont een ontwikkeling van klein naar groot. Zo borgen we de leercurve tussen de projecten en de inzet van de schaarse capaciteit. Dit geldt voor zowel publiek als privaat.

Stand van zaken

Eind 2012 hebben twee bijeenkomsten met marktpartijen plaatsgevonden: een brede marktconsultatie op 2 november en een meeting met financiële partijen op 4 december. De input die de marktpartijen aan Rijkswaterstaat hebben meegegeven wordt op dit moment gewogen en waar mogelijk verwerkt in de plannen. Denk hierbij met name aan de opbouw en werking van het performance regime. “Hou het simpel” was de boodschap vanuit de markt: daar is naar geluisterd. Rijkswaterstaat hecht er aan de markt te laten weten wat zij met deze input heeft gedaan, een terugkoppeling daarvan wordt dit voorjaar gegeven.

Andere ontwikkelingen die op dit moment plaatsvinden binnen het programma zijn de aanbestedingen en het opstarten van planstudie-uitwerkingen bij een aantal projecten, het opstellen van de DBFM-contractstukken en de bijbehorende specificaties.