Belastingaangifte bijna volledig vooraf ingevuld

Vanaf 1 maart is de belastingaangifte voor 4 miljoen mensen in zijn geheel vooraf ingevuld. In totaal doen 8 miljoen mensen aangifte. Voor de andere helft is de aangifte gedeeltelijk ingevuld. Staatssecretaris Weekers kondigde de start van de VOICE-OVER: Nederland heeft een lange geschiedenis als het gaat om het innen van belastingen en accijns.
In het Belasting & Douane Museum in Rotterdam tref je veel objecten uit het verleden aan zoals pekelwegers, graanbalansen, bloembollenmeters en veel stempels.
Omdat de nieuwe belastingaangifteperiode is aangebroken bracht staatssecretaris Weekers iets historisch mee voor de collectie: een aangifteformulier uit 1972.
STAATSSECRETARIS WEEKERS: Mensen die al lang belastingaangifte doen die weten dat dat in het verleden allemaal op papier ging maar inmiddels zijn we zover dat 95 procent van de mensen digitaal aangifte doet.
Dus ik vond dit wel een mooi punt om te markeren dat digitaal de norm is en dat papier verleden tijd is.
VOICE-OVER: Vanaf 1 maart wordt het nóg makkelijker om digitaal aangifte te doen.
De helft van de in totaal acht miljoen aangiftes is vooraf al helemaal ingevuld en de andere helft is gedeeltelijk ingevuld.
WEEKERS: Vorige jaren was het al zo dat bijvoorbeeld loon, pensioen de hypotheek of de waarde van het huis stond vooringevuld maar nu zijn erbij gekomen, dingen zoals wat er op het spaarbankboekje staat wat zit er in de beleggingsportefeuille.
Mensen die bijvoorbeeld een Duitse Rente hebben of die arbeidsongeschiktheidspremie betalen, dat staat er nu ook bij en dat maakt die vooringevulde aangifte een stuk completer.
VOICE-OVER: In Nederland weten we al heel lang: de belastingaangifte hoort erbij.
Nou kostte dat vroeger nogal wat tijd.
Heel veel tijd.
Maar de Belastingdienst wil het graag makkelijker maken.
En dus is aangifte doen steeds sneller geworden.
En nu we nog meer hebben ingevuld, gaat het sneller dan ooit.
Wel even zelf controleren, aanvullen en voor 1 april versturen.
Kijk op: Belastingdienst.nl/aangifte.
Leuker kunnen we 't niet maken. Wel makkelijker.