Beatrix bezoekt 150-jarig Bronbeek (video)

Koningin Beatrix heeft vandaag het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek bezocht ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan. Ze sprak er met bewoners, personeel en vrijwilligers.

De vorstin heeft als beschermvrouwe van Bronbeek een bijzondere band met het Defensieonderdeel. Naast de gesprekken bezocht de Koningin de jubileumexpositie over 150 jaar Bronbeek in gezelschap van minister Jeanine Hennis- Plasschaert.

ZACHT GEROEZEMOES
MINISTER HENNIS-PLASSCHAERT: Bronbeek is de eerste vorm van veteranenzorg in Nederland. En daar ben ik heel erg trots op. Het bestaat dit jaar 150 jaar, dat moeten we echt koesteren. Nazorg en zorg voor onze oud-militairen is cruciaal en dat is een van de redenen waarom ik hier ben met Hare Majesteit vandaag. Bronbeek betekent voor mij het belang van veteranenzorg het belang dat onze militairen Nederland dienen en gediend hebben. Zij hebben geknokt voor onze vrijheid, onze veiligheid, onze welvaart en dat mogen we best koesteren en ook vooral trots zijn op deze oud-militairen. En dat is een van de redenen waarom ik hier ben, om meer te horen over de verhalen, 150 jaar verhalen, 150 jaar militaire geschiedenis. Dat is waarom Hare Majesteit en ik een bezoek brengen.

Relatie Koningshuis

Voorafgaand hieraan ontving de majesteit het jubileumboek 150 jaar Koninklijk Bronbeek uit handen van schrijver Laurens van Aggelen. Het boek beschrijft onder meer de relatie tussen Bronbeek en het Koninklijk Huis. Die relatie startte met koning Willem III die zijn landgoed aan de staat schonk om er een tehuis voor oud-militairen van te laten maken.

Koloniaal verleden

Bronbeek biedt zorg en inwoning aan 50 veteranen van de Nederlandse krijgsmacht en het voormalig Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Het bijbehorende museum beheert een omvangrijke collectie met betrekking tot Nederlands-Indië en in het bijzonder het militaire aspect van het KNIL. Tentoonstellingen en educatieve activiteiten geven een historisch beeld van Nederlands koloniale verleden.

Daarnaast houden veteranen en oudgedienden jaarlijks herdenkingen bij de verschillende monumenten op het landgoed. Zoals bij het KNIL-monument of het monument voor Japanse vrouwenkampen en het monument Koninklijke Landmacht.