Joint position paper over hervormingen in het aanbestedingsbeleid Wereldbank

Momenteel is de Wereldbank bezig aan een diepgravende herziening van haar aanbestedingsbeleid. Dit proces, de zogenaamde Procurement Review, beslaat twee jaar en voorziet in uitgebreide consultaties met belanghebbenden wereldwijd. Nederland stelt zich actief op in dit proces. Wij willen graag dat het aanbestedingsbeleid van de Wereldbank verbetert: meer aandacht voor kwaliteit en niet alleen voor de prijs, meer duurzaam aanbesteden, integratie van life cycle costs in de aanbestedingsbeslissing, werken aan een level playing field voor alle bedrijven, meer gebruik maken van Public Private Partnerships (PPP’s), en meer doen aan corruptiebestrijding. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten: beter aanbesteden betekent een beter bestuur in ontwikkelingslanden en meer value for money voor de belastingbetaler. En een beter aanbestedingsproces leidt ook tot een eerlijkere kans voor Nederlands bedrijfsleven, dat in de afgelopen jaren terrein verloren heeft bij de Wereldbank.

In juni 2012 werd een tweedaagse consultatie gehouden in Den Haag. Het Wereldbank team kon toen uitgebreid van gedachten wisselen met Nederlands bedrijfsleven. Ook heeft de Wereldbank kennis genomen van de grote ervaring die Rijkswaterstaat heeft op het gebied van modern aanbesteden (met specifieke aandacht voor corruptiebestrijding, duurzaamheid en PPP’s). Dit beviel zo goed dat deze sessie nog een keer op kleinere schaal is herhaald in januari.

Binnen de Raad van Bewindvoerders van de Wereldbank (de vertegenwoordigers van de aandeelhouders, Nederland heeft er ook een zetel in) bestond echter tot voor kort maar een matige belangstelling voor het onderwerp ‘aanbestedingen’. Het werd als een administratief proces gezien, van minder belang voor beleidsmakers. Maar aanbestedingen zijn van groot belang zowel voor overheden als bedrijfsleven, en er gaat enorm veel geld in om. Gelukkig dringt dat besef steeds meer door. Onlangs nam Nederland het initiatief om een position paper te schrijven over de Procurement Review. We zijn erg tevreden dat we erin geslaagd zijn om 7 andere landen zover te krijgen om dit paper te onderschrijven. Er is dus steeds meer steun voor de Nederlandse zienswijze. We hopen dat dit paper bijdraagt aan een goede uitkomst van de Procurement Review.