Ploumen: Iedereen verdient een geweldloze Valentijnsdag

‘Iedereen verdient een geweldloze Valentijnsdag. Maar helaas worden ook vandaag weer duizenden vrouwen verkracht; velen van hen in ontwikkelingslanden als Congo (DRC) waar verkrachting wordt gebruikt als oorlogswapen. Zij verdienen dat wij daar aandacht voor blijven vragen.’ Dat zei minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking donderdag, de dag waarop wereldwijd actie wordt gevoerd tegen seksueel geweld met de campagne One Billion Rising.

Minister Ploumen tijdens haar bezoek aan Congo.

De minister steunt die actie en maakt zich ook op internationaal niveau hard voor de strijd tegen geweld en verkrachtingen. Ploumen: ‘Dat heb ik de vrouwen beloofd die ik vorige week ontmoette in een opvangkamp in het oosten van Congo.’

Nederland zet zich met ontwikkelingssamenwerking in om seksueel geweld te bestrijden en slachtoffers op te vangen. Daarbij wordt lokaal gekeken wat nodig is: Van het aanbrengen van straatverlichting tot het opleiden van advocaten die vrouwen helpen bij het doen van aangifte, en van politieke druk om conflicten op te lossen tot opvang en therapie voor slachtoffers.

Het aantal gevallen van seksueel geweld is moeilijk te schatten. In verreweg de meeste gevallen doet het slachtoffer geen aangifte. De campagne One Billion Rising biedt een heel scala aan activiteiten over de hele wereld. In Nederland worden vandaag op zeker negen locaties evenementen gehouden.