Goedkeuring Plan van aanpak afvoer radioactief afval NRG Petten

De minister van Economische Zaken heeft het Plan van aanpak Radioactive Waste Management Programme (RWMP) goedgekeurd.

Het plan van aanpak RWMP beschrijft de afvoer van een deel van het radioactief afval dat op de Onderzoeks Locatie Petten (OLP) ligt opgeslagen. Het andere deel van het radioactief afval op de OLP is beschreven in het eerder goedgekeurde Plan van aanpak Radioactief Afval Project (RAP).

Radioactief afval dat onder het Plan van aanpak RWMP valt

In het Plan van aanpak RWMP beschrijft NRG hoe het bepaalde soorten radioactief afval wil afvoeren. Het gaat om de volgende categorieën afval:

  • vaten met radioactief afval waarin splijtstoffen voorkomen;
  • vaten met  alfahoudend afval;
  • radioactief afval in de Waste Storage Facility (WSF), dat niet is opgeslagen in vaten;
  • radioactief afval dat aanwezig is binnen de OLP, maar buiten de WSF.

Daarnaast beschrijft het Plan van aanpak RWMP wat er moet gebeuren met toekomstig radioactief afval. Bijvoorbeeld als de gebouwen van de Lage Flux Reactor volgens planning worden ontmanteld.

Inspraakprocedure RWMP

Op 30 januari 2013 heeft de minister het Plan van aanpak RWMP officieel goedgekeurd. De openbare kennisgeving is op 13 februari 2013 verschenen.

Radioactief afval dat onder het Plan van aanpak RAP valt

Op 18 december 2012 heeft de minister van EZ al het Plan van aanpak  RAP goedgekeurd. Dit plan beschrijft de afvoer van het radioactieve afval dat, verpakt in vaten, aanwezig is in de Waste Storage Facility in Petten, met uitzondering van de vaten met splijtstofhoudend en alfahoudend afval, die in het Plan van aanpak RWMP zitten. De afvoer van de vaten die onder het RAP-project vallen, is gepland uiterlijk in 2017.

Afvoer radioactief afval naar Covra

De goedkeuring van beide plannen maakt het duidelijk hoe NRG in de toekomst al zijn radioactief afval vanuit Petten afvoert naar de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (Covra) in Vlissingen. NRG is hiertoe verplicht op grond van een vergunningwijziging, die de minister van EZ in september 2012 heeft doorgevoerd.